Pogled koji obara s nogu; Posjetili smo vidikovac Kamenjak iznad Vranskog jezera

Svega pola sata ili kojih sat vremena vožnje od Zadra, ovisno koliko ste vješt cross vozač ili koliko vam to samo vozilo dopušta, s obzirom na kojih 30 različitih konfiguracija terena, smjestio se 2006. godine komercijaliziran vidikovac – Kamenjak.

Mjesto je to na kojem se odmore i duš i tijelo. Doduše, tijelo nešto manje, posebno ako ste na vrh došli biciklom pa vam se upalio svaki mišić. No, vjerujem da onim mršavijim i nešto razgibanijim od vas ni to nije problem. Sve za pogled, dakako.

Matija Lipar/ZARAPIX

Već na prvi izlazak iz topline kabine auta, jer je u društvu bila i zimogrozna prijateljica pa se unatoč činjenici da je vani bilo “čak” 14 Celzijevih stupnjeva, osjeća se kako dere bura. Točnije jugo, no ovim zimogroznima je ionako svejedno – bitno da puše.

Pogled… e tu treba zastati i doslovno duboko udahnuti. Pa još jednom, i još jednom. Tek onda mozak lagano šalje nogama signal da se počnu kretati u nekom smjeru. Nije važno ni u kojem jer pogled gdje god da se okreneš pogled puca od Velebita pa do vrhova talijanskih brda.

Matija Lipar/ZARAPIX

Ništa manje pompozno ne izgleda ni samo Vransko jezero koje je pogledom tako blizu da se može baciti kamen u njega, a nešto malo dalje plavi se Jadran. I Kornati se vide i oduzimanju dio vaše pozornosti, htjeli vi to ili ne.

No dio ljepote tog kamena kradu i prizori na velike ploče po kojima, više ili manje, cijelo vrijeme hodate. Iste te ploče svjedoče o dva tisućljeća ovog kraja i pričaju u tišinu uz zavijanje bure svoju priču.

Matija Lipar/ZARAPIX

Na samom vrhu vidikovca smjestilo se nekoliko omanjih kamenih kućica u kojima se može kupiti pokoji suvenir ili pak pojesti i popiti dobra kapljica.

Da bi vam dočarali svu veličinu pogleda za vas smo napravili kratku galeriju, koja govori puno više od pustog naklapanja. Pogledajte kako izgleda pogled na kornatski arhipelag, Murter, Pirovac, Pakoštane, Biograd, Drage, otoke…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...