Kako je Hajduk od gubitaša opterećenog parnicama, postao klub koji posluje s dobiti

U ponedjeljak, 5. ožujka, s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar Daniel Gardijan, mag. pol. i doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) održat će javno predavanje pod naslovom „Naš Hajduk – politološka i sociološka analiza modela demokracije“. Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju.

Citatom Pavla Grubišića Čabe “Ako padne lopovluk, nemar, nerad u Hajduku, na jednom čvoru kao što je taj – onda pada i u državi“ može se sažeti srž i polemička točka ovoga predavanja. Čabin citat otvara potencijal za cijeli niz ključnih pitanja ne samo za odnos navijača i nogometnoga kluba, već i za pitanje načina funkcioniranja demokratskih institucija hrvatskoga društva.

Cilj je predavanja iz politološke i sociološke perspektive prikazati posljednjih desetak godina borbe za bolji, pravedniji, transparentniji i funkcionalniji HNK Hajduk, nogomet, ali i društvo u cjelini. Financijska situacija u kojoj se 2011. godine nalazio HNK Hajduk početna je točka analize. Klub je bio opterećen s preko 100 milijuna kuna duga, preko 100 sudskih sporova, a njime su upravljale osobe postavljene po političkome ključu, bez jasnih kompetencija i kvalifikacija.

Današnja perspektiva je potpuno drugačija. Klub je završio godinu s gotovo 50 milijuna kuna dobiti. Što se to dogodilo u posljednjih sedam godina? Analizom modela demokracije i upravljanja te društvenoga potencijala članova i navijača HNK-a Hajduk prikazat će se primjeri dobre prakse s posebnim naglaskom na potencijale modela kao rasadnika razvoja političke, upravljačke i demokratske kulture u Hrvatskoj. Na predavanju će svoje analize iznijeti magistar politologije Daniel Gardijan i doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...