Zapovjednik baze u Zemuniku: “Nisam vjerovao da je riječ o nečemu ovako velikom”

O skandalu Hrvatske vojske čiji su piloti helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevozili švercera oružjem oglasio se i brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne baze u Zemuniku.

U posljednjem skandalu Hrvatske vojske trojica su pilota helikopterom Hrvatskog raznog zrakoplovstva prevozila švercera oružjem kojeg su ranije u vojarnu uveli prerušenog u vojnog pilota. Uz tri pilota i švercera oružjem, policija je podnijela prijave protiv još dvojice civila.

Cijeli je slučaj pod istragom i civilne i vojne policije, ali i Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. ‘

‘Iskreno ću vam reći, na početku istrage nisam ni sumnjao da je riječ o nečemu ovako velikom”, rekao je na konferenicji za medije brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne baze u Zemuniku.

Pleša je kazao da će osobno formirati povjerenstvo na razini 93. zrakoplovne baze koje će utvridti točne okolnosti događaja, kao i tko su odgovorne osobe te tko je neodogvorno radio ”svoj dio posla i omogućio da se tako nešto dogodi”.

Zapovjednik baze u Zemuniku kazao je da nisu svi u ovom slučaju jednako odgovorni. Naime, za let u helikopteru, kaže Pleša, odgovorne su dvije osobe, a treća je ”imala utvrđene prijestupe koji se sankcioniraju po zakonu i provodi se istraga po Zakonu o oružanim snagama”.

”Ove dvije osobe bih podijelio na nekakvog zapovjednika zrakoplova i na osobu koja je bila u svojstvu kopilota, što, s obzirom na njegovu dužnost, ne umanjuje njegovu odgovornost da nije upozorio zapovjednika zrakoplova da neće sudjelovati u takvom nečemu”, ističe Pleša.

Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća…

Otkrio je da su piloti preraspoređeni na druge dužnosti vezane uz dokumentaciju. ”Trenutno smo u preustroju, pa imamo zatvaranje nekih starih knjiga i otvaranje novih, prilagođavanje svih pravilnika, uputa i tako i dalje. Praktički su stavljeni na poslove za stol”, kazao je brigadir Mario Pleša.

Osim trojice pilota i švercera oružjem, u ovom su slučaju uhićena i dvojica civila koji su, kaže Pleša, s pilotima povezani kroz sportsku disciplinu streljaštvo. ”I moja malenkost se bavi streljaštvom, i samim time znam kako su došli u kontakt jer sam upoznat da izlaze u tom sastavu, te četiri osobe, na raznorazna takmičenja po pitanju streljačkih aktivnosti, a to se lako može provjeriti i utvrditi. To ne opravdava niti kriminalne aktivnosti, a dakako ih ne opravdava za kršenje vojne stege”, ističe zapovjednik zemuničke zrakoplovne baze. Kazao je da, kao zapovjednik baze, osjeća odgovornost za ovaj slučaj.

Žaljenje zbog novog skandala Hrvatske vojske izrazio je i zamjenik zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec. ”Samo bih želio da ne smetnemo s uma sve ono dobro što radimo. Ovakvi događaji ne smiju zasjeniti ono gdje smo mi moćni, gdje smo dobri, držimo ovo društvo i pomažemo mu tijekom godina. Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani u skladu sa zakonom i zakonskim propisima”, zaključio je Križanec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...