Prekrasna priča; Bračni par iz Rave sjeo na brod, došao u Jazine i spasio želvu kojoj je propela oštetila oklop

Zalutala morska kornjača nedugo je iznenadila Zadrane svojom pojavom ispod gradskog mosta.

Prolaznici su fotografirali ovu simpatično i rijetko morsko biće, uživali u nesvakidašnjem prizoru, no malo tko se zapitao kako je jedinka zadnje preostalog gmaza koji naseljava Jadransko more dospjela u uvalu Jazine?

Doznajemo, oklop joj je oštetila propela, a spasili su je dobrodušni Ravljani. Saznavši za njezinu sudbinu, okrenuli su brojeve nekoliko službi, no kako je reakcija izostala, sjeli su na brod, osobno došli u Jazine i oprarom izvadili želvu iz mora. Bez njihovog angažmana, primjerak ove ugrožene vrste vrlo vjerojatno ne bi preživio. Inače, kornjača je zasluženo dobila ime Ravka, a nakon oporavka u Puli ponovno će zaplivati našim morem.

Naš sumještanin je nakon ženine dojave da se u zadarskim Jazinama već sedam dana nalazi morska kornjača, želva kontaktirao od policije do niza udruga od Splita do Pule. Nažalost, jedni nisu htili, drugi nisu mogli doći izvaditi želvu. Sutradan je doša iz Rave, on i žena su uzeli opraru i pravac Jazine. Nakon 10-minutnog traženja po vali su je uočili, pozvali dežurnog veterinara s Borika koji je zadužen za takve životinje. Kad je on doša, naš Ravljanin ju je opraron ćepa i izvadi iz mora. Na oklopu je bilo vidljivo oštećenje od propele. Stavili su je u maštel i pravac u veterinarsku ambulantu na pregled i obradu. Veterinar je kontaktirao Oceanografski institut u Puli koji je sve organizira za njezin transport tamo. Iz Instituta su rekli da oni daju ime svakoj spašenoj životinji, ali isto tako i spasitelj daje ime. Pitali su našeg Ravljanina kako će se zvati. On je reka: “Nek se zove RAVKA !!” Ravka je sada u Puli na oporavku. Nadamo se da će se sve dobro završiti i da će opet plivati našim morem i da će ovaj put bit opreznija biti opreznija i bižati od ljudi i brodova, priča mještanin Rave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...