Za 30 milijuna kuna obnavlja se bivša crkva i samostan sv. Nikole

Sutra s početkom u 10:00 sati u prostoru crkve sv. Nikole, na adresi Božidara Petranovića 1 u Zadru početnom konferencijom najavit će se provedba projekta Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Provedba projekta započela je 1. svibnja 2020. godine, a završava 31. prosinca 2022. godine. Sama priprema započela je 2014. godine, kada su Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa.

Bespovratna EU sredstva odobrena su zadarskom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju za spomenuti projekt, koji osim obnove ima za cilj i valorizaciju samog kompleksa. Provedbom projekta doći će do povećanja zapošljavanja i turističkih prihoda te unaprjeđenja kulturne baštine kroz stvaranje novog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra. Osigurat će se obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA), njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unapređenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA u Zadru kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu.

Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadra koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program “Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar”, u okviru Prioritetne osi 6 “Zaštita okoliša i održivost resursa”, unutar Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. — 2020.”

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna od čega bespovratna sredstva iznose 25.487.664,25 kuna, dok je preostalih 4.497.823,11 kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA je u suradnji s prijaviteljem pripremila i prijavila projekt te će sudjelovati i u provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...