Nova plesna predstava “Skupa” umjetnice Petre Hrašćanec stiže u Zadar

Nova plesna predstava SKUPA umjetnice Petra Hrašćanec bit će izvedena u utorak, 3. studenoga u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

Riječ je o prvom gostovanju nakon što je predstava premijerno izvedena 22. i 23. listopada u Zagrebu te potom 24. listopada na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji.

Predstavu izvode Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tessa Ljubić, Ariana Prpić, Una Štalcar Furač i Tea Maršanić (zamjena).

Cijena ulaznice iznosi 40 kuna, a mogu se kupiti na blagajni Kazališta lutaka prije predstave, od 19 sati. Zbog aktualne epidemiološke situacije i ograničenog broja ulaznice, mole se posjetitelji da rezerviraju ulaznice na mail [email protected]

Projekt Skupa predstavlja šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO, pojašnjava Petra Hrašćanec.

Spomenuti je rad odabran u sklopu natječaja međunarodne mreže Pan-Adria za koprodukciju u suvremenom plesu, te je premijerno predstavljen na spomenutom prvom izdanju festivala Visavì u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Gorizia (IT) i Novom Goricom (SLO) u Gorici.

Koreografiju, u suradnji sa izvođačicama, potpisuje Petra Hrašćanec, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin. Svjetlo oblikuje Marino Frankola, autor vizuala Danijel Žeželj, a producentica Tena Bošnjaković.

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica norveške WEE COMPANY koreografa Francesca Scavette. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji sa nizom domaćih institucija (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij suvremena plesna tehnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...