Capak: “Najesen kreće cijepljenje novim cjepivom protiv omikrona”

NOVE podvarijante omikron virusa BA.4 i BA.5, koje se ubrzano šire iz Južnoafričke Republike, nisu još zabilježene u Hrvatskoj, potvrdio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak te najavio najesen cijepljenje novom vrstom cjepiva za omikron varijantu.

“Još nismo zabilježili četvrtu i petu podvarijantu omikrona, ali s obzirom da se šire svijetom, svakako će doći i do nas”, izjavio je Capak uoči predstavljanja HZJZ-ova vodiča “Povratak zdravlja i snage nakon covida-19”. Nove podvarijante, kaže, ponašaju se slično kao “osnovni omikron”, odnosno uzrokuju blaži oblik bolesti.

Nova cjepiva protiv omikrona na raspolaganju do jeseni

Najavio je i da će vrlo brzo biti registrirana nova cjepiva koja će štititi protiv omikrona i biti na raspolaganju do jeseni.

Do sada se nešto manje od milijun ljudi cijepilo trećom dozom, a u HZJZ-u očekuju da će se ta populacija najesen cijepiti i novim cjepivom.

Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojeg je do sada umrlo nešto manje od 16.000 ljudi.

“Visok mortalitet od covida neki žele iskoristiti u političke svrhe”
“Postoje osobe koje to nastoje iskoristiti u političke svrhe, pa kažu da epidemija loše odrađena i da smo zato imali visok mortalitet”, ustvrdio je Capak te dodao kako je HZJZ evidentirao deset razloga, a na prvom mjestu je slab odaziv na cijepljenje.

Naime, po procijepljenosti su od Hrvatske u EU lošije samo Bugarska i Rumunjska. Kao druge visokorizične faktore Capak je izdvojio i to što se u Hrvatskoj “puno puši, nepravilno hrani, a imamo i više od 60 posto pretilih iznad 60 godina”.

Capak i njegova pomoćnica Marija Bubaš predstavili su vodič kojim žele informirati javnost o postcovid sindromu ili “dugom covidu” kako bi ga građani na vrijeme prepoznali i obratili se liječniku.

“Oko 85 posto pacijenata s dugim covidom osjeća umor”, kazala je Bubaš.

Što je postcovid?

Postcovid označava niz simptoma koji traju tjednima nakon preboljenja i ne mogu se objasniti drugom dijagnozom. U brošuri su detaljno opisani najčešći kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose. Za brži oporavak savjetuju se pravilna prehrana, hidratacija, tjelesna aktivnost i dodaci prehrani.

“Postcovid simptomi zahvaćaju sve organske sustave i zahtijevaju multidisciplinarni pristup”, istaknuo je Capak.

Svjetska zdravstvena organizacija tek je 2021. godine uvela dijagnozu postcovid sindroma. Te je godine u Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 12.000 takvih slučajeva, a 200 ih je bilo na bolničkom liječenju.

Ove godine uočljiv je značajan porast pa u dva i pol mjeseca 2022. godine imamo 24.000 zabilježenih slučajeva postcovid sindroma u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te više od 400 slučajeva bolničkog liječenja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...