Ovo su znakovi upozorenja da vam nedostaje jedan važan vitamin

Vitamin B12 jedan je od najvažnijih hranjivih tvari za naše tijelo – neophodan je građevni blok u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravog živčanog sustava. Manjak ovog vitamina može dovesti do raznih problema, no kako shvatiti da nam ga nedostaje?

Dva alarma, pravi izdajnički znakovi mogu se pojaviti upravo u ustima, a koja su vrlo često pravi pokazatelj zdravlja, piše Novi list.

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 javlja se kada nedostatak uzrokuje proizvodnju abnormalno velikih crvenih krvnih stanica koje ne mogu pravilno funkcionirati.

Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

  • ekstremni umor,
  • nedostatak energije,
  • trnci,
  • slabost mišića,
  • problemi s vidom,
  • psihološki problemi (mogu varirati od blage depresije ili tjeskobe do zbunjenosti i demencije),
  • problemi s pamćenjem, razumijevanjem i prosuđivanjem.

Kao što vidite, posljedice su različite i utječu na cijelo tijelo: od razine energije do najvažnijih mentalnih sposobnosti, nedostatak vitamina B12 utječe na cijeli život i način na koji ga živite. Međutim, postoje dva simptoma koji se pojavljuju u ustima, a mogli bi vas upozoriti na nedostatak ove hranjive tvari bitne za vaše zdravlje.

Simptomi nedostatka vitamina B12 u ustima

Ako često imate crven i bolan jezik ili ste često skloni bolnim čirevima u ustima, možda ćete morati povećati dnevnu dozu vitamina B12. Kada se ti simptomi pojave, posavjetujte se s liječnikom kako biste primjenili terapiju koja se može provesti pomoću jednostavnih dodataka prehrani.

Ovaj nedostatak se lakše otkriva u starijim segmentima populacije, s 20% slučajeva između 65 i 74 godine starosti i 10% od 75 i više godina. Ako primjetite bilo koji od opisanih simptoma, nemojte se ustručavati konzultirati stručnjaka kako biste zaustavili ove neugodne simptome, prenosi Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...