DOBRA VIJEST Zadar je grad koji bi među prvima trebao dobiti linearni akcelerator

Dobre vijesti za onkološke pacijente – Hrvatska nabavlja nove uređaje koji će pomoći u liječenju. Precizno uništavaju tumore, vrijedni su milijune eura, a riječ je o linearnim akceleratorima. Postojeći se znaju kvariti, što pacijentima otežava liječenje. S obzirom na to da je Hrvatska u europskom vrhu po smrtnosti od raka, reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica prva je doznala detalje nabave važnih uređaja te gdje i kada stižu.

Linearni akcelerator vrlo je važan uređaj za liječenje raka. U Rijeci se nalaze dva – jedan star 15, a drugi 13 godina. Zamijenit će ih novi pa se gradi i novi bunker.

“Bit će gotov do ljeta ove godine i tamo ćemo primiti prvi linearni akcelerator, a potom ćemo u postojeća dva stara bunkera izvršiti zamjenu starih linearnih akceleratora”, objasnio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić.

Riječ je o uređajima koji pomoću X zraka visoke energije precizno uništavaju tumor.

“Vode računa o tome da se zdrava tkiva i okolni organi uz tumor maksimalno sačuvaju, a nove tehnologije koje dobivamo nam upravo to omogućavaju”, objasnio je dr. Dag Zahirović iz Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Bit će precizniji i ubrzat će liječenje.

“Bolesnik to liječenje zapravo najčešće ne osjeća. Nema nekakvih velikih nuspojava u smislu mučnina”, rekao je doktor Zahirović.

Hrvatska trenutačno raspolaže s 15 takvih uređaja, no stiže 21 novi uz prateću opremu. Uz spomenuta tri u Rijeci, po pet će ih stići u KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Četiri stižu u Split, tri u Osijek. Dobit će ga i jedna opća bolnica – ona u Zadru.

“Prema predviđenoj dinamici i rokovima do kraja će sljedeće godine stići većina linearnih akceleratora, dakle njih 21, od čega su četiri najkompleksnija i kompletnija uređaja koji dozvoljavaju i upotrebu radiokirurških metoda”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Među prvima bi ga, kako doznaje Dnevnik Nove TV, trebao dobiti Zadar, čiji su onkološki pacijenti na liječenje morali odlaziti u Split ili Zagreb. Jedna od njih je i Franka Dvorski koja je oboljela od raka dojke.

“To je putovanje svaki dan sanitetom, nekad je dizanje ujutro u pet, nekad u šest, povratak kući oko ručka. Nekad je znalo biti nas do osam u sanitetu, u vozilu”, ispričala je pacijentica iz Zadra.

Bunker za prihvat uređaja i dodatne opreme u zadarskoj bolnici je izgrađen.

“Bunker bolnice Zadar je u rohbau izdanju, ali će radovi za uređenje prostora krenuti kroz ovaj tjedan i početkom petog mjeseca mi smo spremni za prihvat linearnog akceleratora”, ispričao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

Priča o nabavi linearaca nije tekla glatko, bilo je prigovora da se pogoduje jednom proizvođaču. Sve se oteglo. Bilo je i žalbi, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila žalbu.

“Bilo je velikih problema, ja ću to iskreno reći, u procesu javne nabave. Međutim, kao uvijek u našem postupanju želimo biti krajnje transparentni, svjesni smo da je to i europski novac”, dodao je Beroš.

Investicija je vrijedna više od 88 milijuna eura, od toga 55 milijuna ide na same linearne akceleratore. Pacijentima je najvažnije da ti uređaji što prije krenu s radom i da se na njih što manje čeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...