ŠTO OTKRIVAJU ANKETE? Ponavlja se staro stanje u 9. jedinici: HDZ-u osam mandata, SDP-u tri; Milanović je bio samo trenutni šok

Iako je ulazak predsjednika RH Zorana Milanović u predizbornu utrku SDP-u naglo podigao rejting, najnovije ankete ipak im ne idu na ruku. Naprotiv – sva istraživanja  javnog mnijenja opet idu u korist HDZ-u koji po njima dobiva najveći broj mandata.

Naime, brojke kazuju da HDZ ni ovoga puta ne bi bio apsolutni pobjednik te da bi trebao širu koaliciju za formiranje Vlade, no relativna pobjeda po svim im je anketama izgledna. Istraživanja PR agencija daju im ukupno između 58 i 60 mandata, dok SDP po njima dobiva između 44 i 49 zastupnika. Ankete, naravno, uvijek treba uzimati s dozom opreza, no dosadašnja je praksa pokazala kako većih odstupanja između anketa i rezultata nije bilo. Naime, što ovi rezultati pokazuju?

Milanovićen nagli ulaz, bolje reći upad u  izbornu kampanju, u početku je SDP-u donio pozitivan zamah, no HDZ se brzo stabilizirao te do danas zadržao premoć. Najbolje rezultate, kao i inače, ostvaruju u 9. izbornoj jedinici u kojoj im ankete daju 37,5 posto glasova, a SDP-ovoj koaliciji  15,9 posto.

U mandatima je to, kao i na prošlim parlamentarnim izborima,  HDZ-u osam mandata, a SDP-u tri. Što se tiče Milanovićeva ulaska u kampanju, u 9. se  izbornoj jedinici, dakle, ništa ne mijenja. Naravno, konačni rezultati 17. travnja pokazat će stvarno stanje stvari, no u ovoj jedinici većih iznenađenja ne bi trebalo biti s obzirom da su se HDZ-ovi mandati uvijek kretali oko osmice, a SDP-ovi oko četvorke.

No, nije SDP-u problem samo 9. jedinica, ista je situacija i po drugim izbornim jedinicama – HDZ općenito ima najviše mandata, SDP je iza njega, a ozbiljnijim rezultatom mogu se još pohvaliti jedino Domovinski pokret kojemu ankete u 9. jedinici daju 10,3 posto glasova, a Mostu 8,3 posto. Sve ostale političke opcije ispod su izbornog praga, pa tako stranka Možemo dobiva 3,1 posto, a ostale oko 2 ili čak ispod jednog postotka.

Zanimljivo je da je Možemo sastavila i listu za 9. jedinicu iako ovdje nemaju svojih podružnica niti je za njihove kandidate ikad itko čuo. Vidjet ćemo hoće li stoga 17. travnja uopće prijeći izborni prag.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...