Potresi u Italiji – upozorenje za jugoistočni dio Europe

Serija strašnih potresa koji su tijekom prošle i pretprošle godine zahvatile Apeninski poluotok mogla bi vrlo lako prijeći u veće i opasnije potrese diljem Europe. Uzrok tih potresa je Afrička ploča koja talijansko tlo pritišće s juga i gura ga prema europskom kontinentu. S istoka prijeti Jadranska ploča koja podiže Apenine. Također se i Korzika s zapada približava Italiji i to po tri milimetra godišnje.

Sve ove činjenice dovode nas do pitanja ima li opasnosti i za ostatak Europe. Trusno tlo ispod Italije pomiče se poput slagalica sačinjenih od stijena. Na rubovima dijelova tla takav povećan pritisak oslobađa se u potresima.

Istraživanja geologa koji su proučavali fenomen pomicanja tektonskih ploča ispod Italije pokazuju da se njeni dijelovi kreću u različitim smjerovima. Južni dio se pomiče prema Balkanu, dijelovi sjevera se pomiču k jugozapadu, dok Sicilija plovi u smjeru kopna. Apeninski poluotok se raspada u komadiće, a to nam govori da će njegovi dijelovi vjerojatno biti povezani s Alpama i Balkanom,  dok će neki dijelovi postati otoci. Sva ta istraživanja dovode do zaključka da će potresi u ovom dijelu Europe biti učestali.

Jako trusno područje nalazi se i na jugu Hrvatske i uz ostatak jadranske obale. Poznato je da je Dubrovnik u povijest pogodilo više jačih potresa s katastrofalnim posljedicama, a u današnje vrijeme slabiji potresi su sve češći. Ostatak Balkana je također ugrožen zbog kretanja tektonskih ploča. U skoroj budućnosti očekuju se potresi, problem je što nitko ne zna kada i gdje će se oni dogoditi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...