“Upoznajmo Srce Jadrana” na Vranskom jezeru i Telašćici

Projekt “Upoznajmo Srce Jadrana” omogućio je u srijedu osnovnoškolskoj djeci iz Tkona posjet Parku prirode Vransko jezero. Obzirom da je cilj projekta upoznavanje prirodnim ljepotama djece i mladih, nakon radionica organiziranih početkom tjedna, krenulo se u obilazak zaštićenih područja koja okružuju Biograd.

Mladi provoditelji projekta i mališani iz Tkona zajedno su odslušali predavanja o biljnom i životinjskom svijetu te su promatrali ptice na jezeru uz pomoć dalekozora i teleskopa. Vidjeli su različite ptice, ribe i kornjače. I jedni i drugi znali su odgovore na brojna pitanja koja su im postavili djelatnici Parka prirode, a uz to su naučili još mnogo zanimljivih činjenica o Vranskom jezeru. Tijekom edukativnog obilaska ornitološkog rezervata i parka prirode glavnu riječ vodila je biologinja Norma Fressel, stručna suradnice za edukaciju u PP Vransko jezero. Nakon obilaska uslijedio je odlazak na vidikovac “Kamenjak” gdje su,osim uživanja u predivnom pogledu, djeca sudjelovala u igrama osmišljenim u sklopu projekta samo za njih.

U četvrtak su se mladi uputili brodom Škver toursa u obilazak obližnjih otoka i posjet PP Telašćica gdje ih je dočekala Vesna Petešić, Viši stručni referent za održivo korištenje prirodnih resursa u PP Telašćica. U edukativnom obilasku Telašćice sudionici su se upoznali s poviješću nastanka i proglašenja Parka prirode, kao i s najpoznatijim stanovnicima kopnenim i vodenim. Posebno zanimanje pobudile su jegulje i lubini koji su u slano jezero Mir uneseni prije stotnjak godina i održali su se do danas iako su im životni uvijeti daleko drugačiji nego njihovim rođacima u moru. Tajanstveni svijet jezera upotpunila je priča o kozicama koje se periodički pojavljuju i nestaju.

Projekt “Upoznajmo Srce Jadrana” koji je omogućio širenje svijesti o važnosti očuvanja prirode i okoliša provodi Udruga za zaštitu okoliša „Hippocampus“ iz Biograda na Moru s partnerom Mladinski centar „Litija“ iz Slovenije u obliku razmjene mladih financiran je sredstvima Europske unije preko programa Mladi na Djelu, a odobren je od strane Agencija za mobilnost i programe EU.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...