Kupili smo skoro osam puta više tableta

Kriza je, ali za gadgete se ima. Prodaja tableta i pametnih telefona raste kod nas, u Sloveniji i Srbiji. Hrvati prednjače – kupili su više od 170 tisuća tableta u prvih šest mjeseci 2013.

Tržište tableta je pokazalo značajan rast u odnosu na prvu polovicu prošle godine: u Sloveniji je prodaja rasla 160 posto, Srbiji 530 posto, a u Hrvatskoj za čak 780 posto. U Sloveniji je tijekom prvog polugodišta prodano 33.569 tableta, u Srbiji 35.157, u Hrvatskoj 172.089, objavili su iz istraživačke tvrtke GfK.

Na osnovi rezultata prodaje i ostalih čimbenika na tržištu, potražnja za tabletima neće padati, prognoziraju u GfK. Potrošače sve više i više privlače različite prednosti tableta ako uređaja, među kojima se mogu izdvojiti njegova prenosivost, mala težina, atraktivan dizajn i na kraju, pristupačna cijena za sve ono što su njime dobili.

Ni smartphoneima nije išlo loše. U Sloveniji je u prvoj polovici 2013. godine prodano 122 tisuće pametnih telefona, u Hrvatskoj 349 tisuća, a u Srbiji 266 tisuće. Najveći porast prodaje zabilježen je u Hrvatskoj – 61 posto. U Srbiji je narasla 52 posto, a u Sloveniji 30 posto. U sve tri zemlje postoji sličan trend: raste prodaja pametnih telefona, pada prodaja mobitela.

Što se klasičnih mobitela tiče, u Sloveniji i Hrvatskoj ih je u prvoj polovici ove godine prodano 18 posto manje u odnosu na lani, dok je u Srbiji pad prodaje iznosio 14 posto.

Visoki rast prodaje u zadnje dvije godine u GfK-u pripisuju, između ostalog, tome što pametni telefoni imaju sve kvalitetnije kamere, pa ih se kupuje i kao zamjenu za digitalne fotoaparate. Osim toga, uređaji mogu biti spojeni na 4G mrežu, imaju zaslon osjetljiv na dodir te ugrađeni GPS. Sve su to performanse, neodoljive potrošaču.

Istraživanje GfK-a Retail and Technology (Maloprodaja i tehnologija) za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju prati prodaju tableta i mobitela, odnosno pametnih telefona. To je panel istraživanje koje se provodi u preko 80 zemalja, a pokriva tržišta potrošačke elektronike, foto opreme, malih i srednjih kućanskih aparata, IT-a, segmenta uradi-sam, telekomunikacija…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...