Brzi internet postaje zakonsko pravo svakog građanina

Živio na udaljenom brdu ili usred šume, širokopojasni internet od Nove godine postaje zakonsko pravo svakog građanina Hrvatske.

“Konkretno čovjek uvijek može zatražiti univerzalnu uslugu pristupa interentu u Republici Hrvatskoj i HT mu kao operator to mora omogućiti”, rekao je Ivo Majerović iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

To se pogotovo odnosi na sve one koji žive u mjestima gdje je internet još uvijek nedostupan. Ako se pozovu na tzv. univerzalnu uslugu Hrvatski telekom morat će im osigurati pristup interentu, telefon i telefaks.

“Propisi ne definiraju tehnologiju putem koje je operator univerzalnih usluga obvezan omogućiti korisniku pristup internetu minimalne brzine od 1 Mbit/s što znači da će se ista nekad pružati putem nepokretne, a nekad putem pokretne infrastrukture”, stoji u priopćenju Hrvatskog telekoma.

Kolika će biti cijena u HT još ne znaju. No koliko je uopće korisna brzina interneta od jednog megabita u doba kada se na tržištu nude brzine i do 120 megabita po sekundi?

Većina portala podešena je tako da najbolje funkcionira pri brzinama od 10 megabita po sekundi pa ćete s brzinom od 1 megabit moći tek pregledati mail, dok na gledanje videa možete zaboraviti.

Učitavanje bilo kojeg modernijeg portala korisnik će čekati od 30 do 40 sekundi, što i nije neki pomak.

“Korisnik interneta očekuje YouTube, očekuje svoje slike mačaka, očekuje nekakve interaktivne sadržaje koji su danas normalni, a s megabitom to nije nešto što je razumno moguće dosegnuti”, rekao je stručnjak za informacijsku tehnologiju JasminRedžepagić.

Ipak oni kojima je širokopojasni internet do sada bio samo san sada će imati i zakonsko pravo da ga dobiju. Tako bi u budućnosti crnih rupa bez interneta ipak trebalo biti manje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...