Čistoća među prvima u Hrvatskoj dobila certifikat za “Sustav upravljanja energijom “

Uvog je ponedjeljka društvo Čistoća d.o.o. iz Zadra steklo je preduvjete za certificiranje sustava upravljanja energijom te je istog dana od strane certifikacijske kuće DQS d.o.o. dodijeljen certifikat za Sustav upravljanja energijom prema međunarodnoj (hrvatskoj) normi HRN EN ISO 50001:2011.

Certifikat je svečano uručio direktor društva DQS d.o.o. Darko Hibler.

Prema riječima gospodina Hiblera, Čistoća d.o.o.  prva je tvrtka iz područja komunalne djelatnosti u Hrvatskoj koja je dobila certifikat ISO 50001:201, te među prvima u Hrvatskoj uopće.

Norma ISO 50001:2011, Sustav upravljanja energijom, daje zahtjeve za uspostavljanje sustava upravljanja energijom, što je od ključne važnosti za poslovanje tvrtke te može donijeti velike uštede u poslovanju. Jasno je da potrošnja energije može izazvati štetu za okoliš i društvenu zajednicu zbog trošenja prirodnih izvora i negativnog utjecaja na klimatske promjene. Značaj navedene norme biti će sigurno sve veći ako se uzme u obzir da je Republika Hrvatska kao članica Europske Unije preuzela obaveze ispunjenja cilja “20 20 20” do 2020. godine, odnosno:

– smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 % u odnosu na 1990. godinu

– 20 % ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora

– povećanje energetske učinkovitosti za 20 %

Navedena norma je integrirana u poslovanje Društva sa ostalim već uvedenim normama koje Čistoća d.o.o. posjeduje, a to ISO 9001:2008 – Sustav upravljanja kvalitetom, ISO 14001:2004 – Sustav upravljanja zaštitom okoliša, BS OHSAS 18001:2007 – Sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu i ISO 50001:2011 – Sustav upravljanja energijom.

Upravljanjem energijom mogu se ostvariti brojne dobiti, uključujući: poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje troškova, društveno odgovornije poslovanje zbog smanjivanja iscrpljivanja prirodnih resursa, smanjivanja emisije stakleničkih plinova i sl. te djelotvornije usklađivanje sa zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša i upravljanja energijom, naveo je u svom priopćenju za javnost Tomislav Ćurko, dipl.ing. , direktor Čistoće d.o.o.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...