AKUD “Sloga” predstavlja se pučkim pjevanjem “Prošetaj Jelo”

Na ETNO DANIMA koji će se održati od 07. do 10. lipnja na Poluotoku u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, svoje mjesto predstaviti će i Saljani.

Sali je općinsko i administrativno središte Dugog otoka, smiješteno na njegovoj sjeveroistočnoj obali. Tisućgodišnja ribarska tradicija potvrđena je i pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Saljsku kulturnu baštinu zastupaju sakralni objekti od kojih se ističu župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa raskošnim drvenim oltarom iz 17. stoljeća i natpisima na glagoljici, te crkvice sv. Roka i sv. Nikole. U mjestu se organiziraju brojne manifestacije, od kojih su najpoznatije “Saljske užance”, trodnevna saljska fešta u sklopu koje nastupa i nadaleko poznata Tovareća mužika. Saljska knjižnica osnovana je 1905. godine i predstavlja središnje mjesto kulturnih i društvenih zbivanja u Salima. Astronomska radionica, škola jezika, škola klavira, dramska radionica, obilježavanje svih važnih dana i praznika, samo su dio događaja u organizaciji knjižnice. U saljskoj Čitaonici mogu se pročitati ili posuditi knjige na nekoliko svjetskih jezika, a sama Čitaonica organizator je mnoštva zanimljivih događanja kao što su to prezentacije tradicionalnih saljskih jela i koncerti klasične glazbe.

Neposredna blizina Parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati čini Sali idealnim mjestom za opuštanje. Ljubitelji aktivnijeg odmora mogu u Salima iznajmiti brodicu, bicikl ili skuter i na taj iskusiti ljepote samog mjesta i cijelog Dugog otoka.

U mjestu je aktivno Amatersko kulturno umjetničko društvo “Sloga” u sklopu kojega djeluje folklorno društvo koje njeguje i čuva narodne običaje mjesta Sali. Saljsko kolo Saljani su oduvijek rado balali (plesali), a nastalo je iz potrebe mještana za zabavom, te se najčešće znalo zabalati na crkvene blagdane (“Sv. Roko”, “Sv. Stjepan”, “Vela Gospe”). Nošnja folklora odraz je Sali kao težačkog i ribarskog mjesta, siromašna detaljima, a više funkcionalna. AKUD “Sloga” se obnovio 1997. godine, te su od tada predstavljali mjesto Sali na smotri u Mostaru “Nad Neretvom mjesečina pala”; na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Zadarskoj smotri, smotrama u Dubrovniku, Opuzenu, Bolu, na smotri u Pakoštanima, na folklornoj razmjeni na Silbi. Najveći ponos AKUD-a “Sloge” Sali je sudjelovanje na audijenciji kod predsjednika Franje Tuđmana i na dočeku Pape Ivana Pavla II. u Zadru.

Na ovogodišnjoj Smotri folklora AKUD “Sloga” će se predstaviti sa prikazom dijela igre Saljskog kola uz napjev, te pučkim pjevanjem “Prošetaj Jelo” koje se izvodi nakon blagdana Vele Gospe.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...