„Deset dana bez ekrana“; osnovnoškolci iz Benkovca i Privlake odrekli se serija, igrica i dopisivanja

Projekt „Deset dana bez ekrana“ i ove je školske godine (2015/2016.) zaživio u raznim krajevima Hrvatske. Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ iz Zadra od 2008. godine provodi ovaj projekt u školama diljem Hrvatske, a interesa za projekt nije nedostajalo ni u ovoj školskoj godini. Cilj projekta je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja. Kao takav, projekt se uklapa u ciljeve Građanskog odgoja te je ove godine prepoznat i proveden u tri osnovne škole.

Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu pokraj Osijeka provela je projekt od 20. do 29. veljače 2016. god. U projektu je sudjelovalo 18 učenika 4.a razreda.

Osnovna škola Privlaka u Privlaci pokraj Zadra po drugi je put provela ovaj projekt od 24.travnja do 3.svibnja 2016.god., sudjelovalo je 12 učenika iz 5.a i 5.b razreda.

Osnovna škola Benkovac provela je projekt u matičnoj školi te u područnim školama Lisičić i Podlug. U matičnoj školi sudjelovalo je čak 59 učenika iz 5., 6. i 7. razreda, dok je u područnim školama sudjelovalo 12 učenika iz nižih razreda.

Tijekom projekta u školama su održane radionice i predavanja za sudionike, a učenici su na kraju nagrađeni priznanjima i poklonima. Većina učenika uspješno je provela 10 dana bez ekrana u raznim samostalnim i društvenim aktivnostima, te su naučili selektivno pratiti medijske sadržaje, a u svemu su im pomagali roditelji i ostali članovi obitelji.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo projektom , a roditelji su istaknuli pozitivne ishode: djeca su više vremena provodila s obitelji, pomagala u kućanskim poslovima, boravila u prirodi, kreativno provodila slobodno vrijeme osmišljajući razne društvene igre za cijelu obitelj, više su međusobno razgovarali.

Najviše im je nedostajalo gledanje televizije, posebice serija koje redovito prate, igranje igrica te dopisivanje putem mobitela.

Koliko im je bilo teško, koliko su ustrajali, što su promijenili u svojim svakodnevnim navikama te kako su utjecali na svoje bližnje možete vidjeti u zanimljivim komenatarima učenika i roditelja na web stranici Udruge Cinaz (www.udrugacinaz.hr), gdje također možete pogledati kratki video, koji se nalazi i na našem you tube kanalu.

Udruga Cinaz i dalje će nastaviti provoditi ovaj projekt, a za sljedeću školu godinu već postoji interes nekoliko škola iz različitih gradova RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...