Prilika za posao; Projektom “Zaželi” zaposlit će se 7500 žena starijih od 50 godina

Zbog ogromnog broja prijava Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zatvorilo je prošli četvrtak natječaj za projekt “Zaželi”, ukupno vrijedan čak milijardu kuna, a preko kojeg se iz Europskog socijalnog fonda financiraju nezaposlene žene starije od 50 godina za poslove skrbi o starijim osobama u kućanstvima i osobama u potrebi, piše Jutarnji list.

Radi se o najvećem projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto, a država je osigurala ostatak u proračunu. Ministarstvo do ljeta planira potpisati sve ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i isplatiti svih milijardu kuna za program.

Projekt će obuhvatiti 7500 žena u čak 30.000 domaćinstava u ruralnim područjima i na otocima obzirom da su sredstva u veljači zbog velikog interesa narasla na milijardu kuna. Uz minimalnu plaću koju žene primaju, država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva u kojima žene rade dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine.

Za provedbu projekta zainteresirale su se i druge države EU pa se tako s austrijskom stranom dogovara bilateralni susret ministara jer i oni imaju mnogo samačkih kućanstava, a veliku podršku projektu na posljednjem sastanku u Bruxellesu dala je i europska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić sada planira i za najboljih nekoliko stotina korisnica projekta organizirati i edukacije u Gradišću u Austriji, gdje živi puno Hrvata, a gdje bi žene vidjele primjere dobre prakse u seoskom turizmu jer je riječ većinom o ženama iz ruralnih krajeva koje su slabo obrazovane i teško zapošljive.

Dosad je potpisano nešto više od 100 ugovora vrijednih više od 400 milijuna kuna i to u pet slavonskih županija, ao u Vukovarsko-srijemskoj županiji potpisani su ugovori vrijedni više od 100 milijuna kuna, a do ljeta se planira ostatak.

Projekt provode jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do dvije i pol godine, od čega je dvije godine predviđeno za rad žena, a pola godine za edukaciju za samozapošljavanje, a on je također namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, povratnice s odsluženja zatvorske kazne u posljednjih šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine te beskućnice, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...