AccuWeather objavio prognozu za naredne mjesece; Nakon visokih temperatura i suše, stižu obilne kiše

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu.

Idućih dana očekuje se uglavnom sunčano i vruće. Mogućnost za jači razvoj oblaka te lokalnu kišu i grmljavinu postojat će još većinom u nedjelju u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije te samo rijetko i na obali. Puhat će slaba i umjerena bura, podno Velebita do utorka na udare mjestimice i jaka, te zapadni i sjeverozapadni vjetar u Dalmaciji.

Tijekom sljedećega vikenda povećava se vjerojatnost znatnije promjene vremena s često kišom, grmljavinom i padom temperature. No, za podrobniju i pouzdaniju prognozu valja još pričekati, prenosi HRT.

Accuweather je u četvrtak objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada. Prema toj prognozi, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu, prenosi IstraMet.

U listopadu i studenome slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenome zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i tuču uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...