DAN OPĆINE JASENICE Generalu Mladenu Markaču uručen Grb Općine

Na dan kada je podignuta hrvatska zastava na Masleničkom mostu slavi se Dan Općine Jasenice. Ove godine ovaj se dan obilježio dva dana prije zbog bogatog programa obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica,

Dok je prošle godine izostalo održavanje svečane sjednice, ove godine održana je u prepunoj Velikoj vijećnici u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima je bio i general Mladen Markač, dobitnik Grba Općine Jasenice.

Među uzvanicima bili su i zamjenik zadarskog župana Šime Vicković u ulozi izaslanika Vlade, izaslanik Županije Josip Vidov, Amalija Mišlov Blagojević predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja, načelnik PP Benkovac Obrovac Mario Brzoja, načelnik prijateljske općine Sv. Petar u šumi Mario Bratulić, brojni načelnici drugih općina, ravnatelji ustanova itd.

Svečanu je sjednicu otvorila Anamarija Maruna, predsjednica Općinskog vijeća Općine Jasenice.

– O akciji Maslenica u proteklih 30 godina govorilo se puno, a sve s istim zaključkom – označila je prekretnicu u Domovinskom ratu, ponovno spojila sjever i jug Hrvatske, utabala put Bljesku i Oluji koji su konačno doveli do ostvarenja višestoljetnog sna hrvatskog naroda stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske. Svim dragovoljcima i braniteljima, kojih je bilo jako puno i u našoj Općini, želim zahvaliti na svemu što su učinili za nas. Hvala svima koji su sudjelovali u akciji Maslenica jer nama su akcija Maslenica i izgradnja pontonskog mosta značili nešto više nego ostatku Hrvatske, značili su da ćemo se vratiti kući, kazala je Maruna uvodno.

Osvrnula se i na rad Općinskog vijeća u proteklom razdoblju.

– Od svibnja 2021. do danas imali smo 16 sjednica Općinskog vijeća, usvojili dva proračuna i donijeli niz odluka kojima provodimo svoji osnovni cilj – razvoj potencijala Općine Jasenice, a sve na dobrobit naših mještana. Iako većina vijećnika Općinskog vijeća nije imala nikakvo političko iskustvo, to smo nadomjestili velikim entuzijazmom i ispravnim ciljevima. Pristupili smo problematici studiozno koristeći sve alate koje imamo u svojim rukama kao općinski vijećnici, kazala je.

Načelnik ove općine, smještene na vrlo specifičnom geografskom položaju, punoj potencijala, agilni je i mladi Stipe Vulić.

– Znali smo u što smo se upustili i što nas očekuje. Prihvatili smo taj izazov bez obzira na nedostatak političkog iskustva, a sve s jednim ciljem, napretka naše zajednice kroz ispunjenje potencijala naše općine, a što je ujedno i razvoj i doprinos našoj županiji, kazao je na početku.

Tijekom prošle godine Općina je provodila niz projekata.

– Mogu reći da sve ono što smo planirali smo gotovo i izvršili. Izgradili smo novi dječji vrtić Ljubičica, nabavljena je nova oprema za jaslički skupinu i vrtić, niti godinu dana od otvorenja, radi u svom punom kapacitetu. Od aktualnih projekata, najveći je izgradnja novog groblja u kojeg smo u protekloj godini uložili preko dva milijuna kuna. Drugi veliki projekt na kojem radimo u suradnji s parkom prirode je Posjetiteljski centar Tulove grede. To je projekt za čiju smo projektnu dokumentaciju osigurali sredstva u Fondu za zaštitu okoliša preko 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Nadamo se i uspješnoj prijavi na natječaj za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Započeli smo projekte rekonstrukcije igrališta u Rovanjskoj gdje smo sredstva osigurali u Ministarstvu turizma i sporta te Zadarske županije. Osigurana su sredstva i za izgradnju dječjeg igrališta u Rovanjskoj, preko milijun kuna uloženo je u uređenje i sanaciju pomorskog dobra koje je u izuzetno lošem stanju. Iz vlastitih sredstava započeli smo izradu projektne dokumentaciju za izgradnju plaže u Maslenici, projekt kojim će se našim žiteljima i gostima osigurati plaže sa svim potrebnim sadržajima. Aktivno radimo i na rješavanju imovinsko-pravnih problema i ishođenja dozvole za izgradnju školske dvorane u Maslenici, projekta kojim ćemo povećati kvalitetu obrazovanja i cjelokupnog življenja na području naše općine, naveo je, između ostalog, jasenički načelnik na ovaj svečan dan.

– U tjednu smo kada slavimo početak oslobođenja u Domovinskom ratu. Stoga je naša najvažnija zadaća mladim generacijama osigurati što bolju budućnost. Nadam se stoga da će ova godina za Općinu Jasenice biti još bolja i bogatija. Razvoj infrastrukture, ali i ulaganje u mlade, samo su neki od zadataka pred općinskom vlasti, u čemu će ih Županija svesrdno potpomoći. Jaseničani su otporni i prilagodljivi. Na Općini je stoga da mlade zadrži u ovom kraju, jer Jasenice su mala općina s velikim kapacitetima, tom je prigodom kazao zamjenik župana Šime Vicković.

Kako i doliči ovoj prigodi, dodijeljene su i nagrade i priznanja najzaslužnijim mještanima.

Tako je posthumno nagrađen Ivan Matović Đani, a priznanje je preuzela njegova kćerka Veronika Šalina. Dobitnici su i Vladimir Matek, Šime Šimurina, Davor Knežević, Branimir Baričević, Danijel Han, Zvonimir Šimičević, Osnovna škola Petar Zoranić Jasenice koja je ujedno i dobitnik Grba.

U ime svih nagrađenih, zahvalio se general Mladen Markač, kojeg mještani Jasenica iznimno cijene zbog njegovog doprinosa u oslobođenju tog kraja. General je kazao kako su laureti pojedinci koje je prepoznala zajednica u kojoj žive.

– Za nas je to velika čast i obveza da i u budućnosti još više radimo za opće dobro, zahvalio se.

Prisjetio se i vremena kad se odvijala akcija Maslenica:

– Veliki dio Velebita bio je ispunjen braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, koji su bez obzira na teške uvijete zdušno i hrabro zajedno stupali prema protivnicima i borili se do kraja. Prošli smo sve teškoće koje možete zamisliti. Na Velebit smo ušli s petstotinjak ljudi, s malo logistike i bez čvrstih planova. Pripreme i obrana vrhova Velebita počeli su puno prije akcije Maslenica, jer smo štitili veliki teritorij, od Karlobaga do Maslenice. Specijalci su branili Velebit, a vojska podvelebitski kraj sve do Zadra.

Ovom je prigodom ujedno i predstavljena i fotomonografija “Maslenica Jasenice” koja dokumentira protek akcije na jaseničkom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...