Studentica iz Zadra: “Za kvartove poput Bokanjca koji je daleko od centra traži se po 500 eura”

Velika potražnja za stanovima za najam, visoke cijene kvadrata i apartmanizacija uz dvojbeno oporezivanje i izostanak konzistentne stambene politike, otežavaju mladima unajmljivanje ili kupnju stana, a Zagreb i obala postaju im zbog skupoće nekretnina praktički nedostupni za početak samostalnog života.

Cijene su vrtoglave.

Prema zadnjim službenim statističkim podacima, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine u prosjeku su porasle za 2,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast ubrzao na 14,8 posto.

“Krajnje je vrijeme da se uspostave neki programi i donese neka stambena politika i da vidimo u kojem smjeru zapravo idemo, jer je ova situacija neodrživa”, kaže predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović.

Jedan od glavnih problema koji utječe na rast cijena prema njegovu je mišljenju turistički najam s preniskim stopama oporezivanja.

“Stanovi koji bi trebali biti dostupni građanima otišli su u turistički najam odnosno apartmanizaciju, jer je porez par stotina kuna godišnje po krevetu. S druge strane, ne samo da se ništa ne radi po pitanju stanovanja mladih, nego  su i stanovi iz dugoročnog prebačeni turistički najam, jer se to više isplati”, kaže Ranilović.

U Dalmaciji gdje ima više apartmana nego stanova.

U turističkim gradovima “obični ljudi” nemaju gdje živjeti. To su ozbiljni problemi, navodi Ranilović.

Da je teško pronaći stan u Dalmaciji, objašnjava studentica Nina Nevešćanin, koja ima i psa što joj dodatno otežava.

“Nakon duge potrage našla sam povoljan stan u centru Zadra i stanodavku koja voli životinje”, kaže i dodaje da je to “prava rijetkost”.

“U oglasniku su cijene bile prenapuhane. Za kvartove poput Bokanjca koji je daleko od centra traži se po 500 eura”, rekla je Nevešćanin.

Kaže da nema ugovor jer je praksa u Dalmaciji da se podstanari moraju iseliti iz iznajmljenih stanova kada počne ljeto, no obitelj njezine stanodavke se ne bavi turizmom.

“To je rijetkost, jer da iznajmljuje turistima morala bih izaći možda već u petom mjesecu, što se mnogima događa”, kazala je Nevešćanin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...