Zaokret u Vatikanu: Na idućem sastanku biskupa moći će glasati i žene

Prva faza završnog skupa “Sinode o sinodalnosti”, golemog skupa na svjetskoj razini o budućnosti Crlve, održat će se u listopadu u Rimu, a tajništvo Sinode je danas objavilo pravila za sudjelovanje na tom okupljanju biskupa.

Papa Franjo je odobrio izmjene normi koje reguliraju Biskupsku sinodu, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon desetljeća zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je Papa odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

– Uz biskupe, nadbiskupe i ostale pripadnike klera koji su odabrani na lokalnim biskupskim konferencijama pridružit će se 70 članova iz nebiskupskih redova koji predstavljaju ostale vjernike Božjeg naroda (…) i koji dolaze iz lokaknih crkava, stoji u dokumentu.

Njih 70 je odabrao papa Franjo s liste od 140 ljudi.

– Zatražio je da polovoca budu žene i da se uzme u obzir nazočnost mladih, objavilo je tajništvo Sinode.

Kriteriji za izbor nisu bili samo njihova opća kultura i razboritost već i teorijsko i praktično znanje te angažiranost u sinodalnom procesu, dodaje se u priopćenju tajništva Sinode.

– I kao članovi sinode, imati će pravo glasa, naglašava se u priopćenju.

Predstojeća velika rasprava o budućnosti Crkve, a o čemu se već raspravlja na brojnim biskupskim konferencijama, omogućit će da se uspostavi ravnoteža moći u pogledu brojnih pitanja, kao što su položaj žena, rješavanje slučajeva pedofilije ili položaj rastavljenih koji su se ponovo vjenčali.

Još od Drugog vatikanskog koncila, serije sastanaka 1960-ih koji su modernizirali crkvu, pape su sazivale svjetske biskupe u Rim na nekoliko tjedana kako bi raspravljali o određenim temama.

Na kraju sastanaka, biskupi glasaju o konkretnim prijedlozima i izlažu ih Papi, koji zatim sastavlja dokument uzimajući u obzir njihove stavove.

Od izbora za Papu 2013., Franjo je postupno širio prostor za žene i laike u Crkvi i u Vatikanu te imenovao žene na važne položaje u Kuriji, vladi Svete Stolice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...