Ministar Božinović: “Podizati zid je jeftinije nego čistiti dno”; Ante Župan: “Taj volumen vode bio je izvan svih očekivanja”

Poplavljeni Obrovac jutros je posjetio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović. U pratnji župana Božidara Longina i gradonačelnika Obrovca Ante Župana obišao je područje gdje su postavljene dodatne brane.

– Prati se situacija i uvjerio sam se da sve sastavnice žurnih službi odrađuju jedan veliki posao, odrađuju ga kvalitetno, odrađuju ga kvalitetno, profesionalno, a vidjet ćemo na što ćemo eventualno morati angažirati dodatne snage u danima koji dolaze, kazao je nakon obilaska.

Ocijenio je da je situacija danas bolja u odnosu na jučerašnji dan.

– Dakle, kiša pada, međutim, vodostaj opada. Ono o čemu ovisi situacija u Obrovcu i ono što se događa na Velebitu i iza, znamo da ima dosta ponornica, znamo da je tu i Otuča koja je zapravo na neki način i dovela do preopterećenja ovih rijeka koje dolaze i ulijevaju se u Zrmanju. Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, tome je sigurno pridonijelo i jugo što znači plima s morske strane. Dakle,  s jedne strane sudar plime i velikih količina kiša s druge strane i to se zapravo se sudarilo ovdje na području Obrovca, a posljedice vidimo i sami, zaključio je Božinović.

Obzirom da se ovih dana dosta govori o zidu koji je izgrađen u Obrovcu kao obrana od poplave, a koji se u ovoj situaciji pokazao da nije imao svoju svrhu, Božinovića se pitalo razmatra li se njegova dogradnja.

– Mi moramo osvijestiti na razini cijele države, ako čitate strategiju koju smo predstavili na Vladi prije nekoliko mjeseci Upravljanje rizicima od katastrofa, upravo smo naznačili poplave uz požare kao ono što Hrvatsku, kad su u pitanju klimatske promjene, čini najranjivijom. Ovdje je napravljen zid 2008. temeljem stogodišnje procjene prije te 2008. i onda se išlo od one najviše razine koja je bila nekih 30-40 centimetara više. Da je bilo ovako 2005. i 2006., ovo s čim smo danas suočeni, sigurno bi tada taj zid bio i veći. Međutim, tu postoji i dodatni faktor, to je pitanje taloga koji se stvara godinama. Tu su i predstavnici Hrvatskih voda koji su napravili određenu geološku podlogu tako da mislim, ako govorimo o ovoj lokaciji, tu mora biti kombinacije više aktivnosti, s jedne strane čišćenje dna od pijeska i svega onog što se sedimentiralo tijekom godina, s druge strane i podizanje zida. Podizati zid je jeftinije nego čistiti dno, međutim, po toj logici ako nećemo čistiti dno i odmuljivati i Zrmanju i druge rijeke gdje je to moguće, onda je pitanje gdje bi s tim zidovima završili, odnosno koliki bi oni bili, smatra ministar.

– Moramo biti svjesni da klimatske promjene nisu samo pitanje kojima se bave znanstvenici i nije više teoretsko pitanje, to je praktično pitanje čije posljedice osjećamo. Osjećamo ih i kad su u pitanju ekstremne vrućine pa dolaze ekstremni požari kao što je bio onaj 2017. u Splitu, a bilo je i prošle godine u Zatonu šibenskom, dakle mi moramo računati i ovo ljeto, iako je sad teško govoriti o požarima, da su mogući i ne samo ovo ljeto već zbog svega onog što se događa u atmosferi, a događa se uglavnom djelovanja čovjeka zbog generacijskog neodgovornog ponašanja u cijelom svijetu. Europska unija je osnovala i posebnu upravu koja se bavi mehanizmom zaštite i spašavanje iz kojeg i mi izvlačimo fondove s kojima i opremamo vatrogasne postrojbe i HGSS, ali i morat ćemo više svi skupa raditi i kad je u pitanju prostorno planiranje, kazao je ministar.

Tijekom obilaska susreo se i s gradonačelnikom Obrovca Antom Županom.

– Taj val, volumen vode koji je tu, on je van ikakvih očekivanja, količina padalina je bila u periodu od jednog dana praktički gotovo kao veliki dio godišnjeg vala. Druga zamka, to je naše uvjerenje da ovaj zid od poplave koji je napravljen da je on apsolutna zaštita i da se nikad ništa preko tog nivoa ne može dogoditi. Međutim, dogodilo se, prelilo se u kratkom roku. Mislim da je naš Stožer sve učinio, ne samo Stožer nego i građani kojima jako zahvaljujem. Imali smo pripremljenih oko 2.000 vreća, više ne. Izgleda da za ovakav val trebali bi imati pet, to je stvar procjene, rekao je Župan okupljenim novinarima.

A što je s odmuljivanjem rijeke, koje se također pokazao kao faktor koji je uzrokovao poplavu grada?

– Zadnji put pokušaj da se to napravi sam ja radio prije jedno 17 godina. Angažirali smo jedan jedini brod koji je trebao skupljati, išli smo prvenstveno na pijesak koji se navodno već tada mogao građevinski upotrebljavati. Imali smo taj aranžman, to je Grad sam na svoju ruku i svojim sredstvima radio, ali brod se pokvario, a drugog nismo više mogli naći. A što se tiče odmuljivanja, to vam je godinama uziman pijesak s kojim se pola Zadra izgradilo, kazao je dugogodišnji obrovački gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...