“Preuzimamo europske cijene, a zadržali smo balkanske navike!”

Predstavnici zadarske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke na čelu sa Zdravkom Šarićem, predsjednikom GO HSS-a, ukazali su na problematiku vezanu za predškolstvo. Na konferenciji za novinare upitali su: “Moraju li Zadrani plaćati najvišu cijenu vrtića u Hrvatskoj?!”

– Na neki način cijene su se do prošle godine možda i mogle pravdati činjenicom da građani Zadra ne plaćaju prireze, no u zadnje dvije godine uveden je i prirez, a vrtić je poskupio 15 posto. Nakon što su nam uvedeni ti novi nameti zaista možemo reći da plaćamo cijenu vrtića kao da smo najbogatiji stanovnici države, istaknuo je Šarić dodajući da “cijene vrtića u Zadru ne poznaju socijalne kategorije”.

Istaknuto je kako prema Državnom zavodu za statistiku, upravo kategorija koju čini jedan roditelj s uzdržavanom djecom ima najveću stopu rizika od siromaštva, čak 43 posto. Nakon toga slijede kućanstva s dvije odrasle osobe s troje i više djece za koje stopa rizika od siromaštva iznosi 25 posto.

Šarić je podsjetio kako smo prema statističkim podacima zemlja koja odumire navodeći podatak da je zadarska županija ušla zajedno s međimurskom u klub županija s negativnom stopom prirodnog prirasta stanovništva, uslijed čega je stanovništvo sve starije.

Nadalje, moglo se čuti i kako je potrošačka košarica upravo u Zadru jedna od najskupljih zbog čega je poželjno “odbaciti balkanske navike prije ulaska u EU”.

Najugroženije su upravo mlade obitelji koje privređuju i nastoje se situirati, koje imaju malu djecu i stambene kredite. Ako se uspoređujemo s prilikama u Europskoj uniji, posebice u Njemačkoj, onda bi se i gradske vlasti trebale tako ponašati, a ne da imamo europske cijene a balkanske navike, rekao je Šarić.

HSS-ovci su ukazali na potrebu za smjenskim vrtićem dodajući kako u Njemačkoj ne postoji pojam “baka-servisa”, niti se od ikog očekuje da radi bez naknade zaključivši da se “loše stvari uzete bez zadrške, a još uvijek se podrazumijevanju navike preuzete iz zlatnih doba socijalizma”.

Čelnik zadarskog HSS-a osvrnuo se na novi program “poljubac više” koji bi se ovih dana trebao uvesti u zadarske vrtiće rekavši da su se sredstva uložena u ovaj projekat “inventivna imena” mogla radije usmjeriti u uvođenje popodnevne smjene u vrtićima za što, kako je naglasio, postoji ogroman interes.

U HSS-u smatraju kako Grad Zadar mora iznaći sredstva u proračunu za smanjenje cijena vrtića.

– Smatramo da se sredstva ne usmjeravaju u pravcu kako i se građanima poboljšao standard i olakšao život. Najočitiji je primjer KK Zadar. Sredstva od 20 milijuna kuna, kolika su dugovanja, i zbog čega klub ide u stečaj, mogla su učiniti cijene vrtića u Zadru među najjeftinijima u Hrvatskoj. Nema potrebe navoditi ostale primjere gdje se novac poreznih obveznika doslovno baca, kazao je Šarić.

Predlažio je plaćanje po kategorijama kako bi cijene vrtića pratile mjesečna primanja obitelji. Obitelji koje spadaju u prvu kategoriju (do 2500 kuna), plaćale bi 200 kuna za smještaj djeteta u vrtić. Druga kategorija (do 3500 kuna) vrtić bi plaćala 350 kuna, dok bi treća kategorija (do 4500 kuna) morala izdvojiti iznos od 500 kuna. Prema ovom modelu, četvrta kategorija (više od 4.501 kunu) vrtić bi plaćala 600 kuna.

Ovisno o broju djece, plaćanje bi se vršilo u dvije kategorije: drugo dijete 50 posto cijene, a za treće i više djece 70 posto iznosa.

Pored ove, zadarski HSS-ovci narednih su tjedana najavili nove aktelne teme o kojima će raspravljati tijekom predstavljanje svog programa za nadolazeće lokalne izbore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...