Kalmeta traži suglasje, SDP-ovci mišljenje stručnjaka

Prijedlog pet planskih regija bio je tema radnog sastanka predstavnika svih stranaka i nezavisnih lista u Gradskom vijeću Zadra. HDZ traži suglasje svih stranaka o ovom strateškom pitanju, u zadarskom SDP-u ističu da je riječ tek o prijedlogu planskih regija za povlačenje novca iz strukturnih fondova EU.

Najavljena uspostava pet planskih područja u sklopu Zakona o regionalnom razvoju, kojom bi Zadar pripao Dalmatinskoj regiji sa sjedištem u Splitu, možda će ujediniti zadarske političare.

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta ističe da Zadar sa svojim geostrateškim položajem, gospodarskim potencijalima, kulturnim i povijesnim nasljeđem zaslužuje biti jedno od administrativnih središta planskog područja.

Na sastanku je dogovoreno je da će se organizirati tematska sjednica Gradskoga vijeća, na kojem bi se trebao usvojiti zajednički Zaključak kojeg će poslati ministarstvu regionalnog razvoja i to do 4.studenog do kada traje javna rasprava – rekao je Kalmeta.

To je najvažnije strateško pitanje budućnosti razvoja Zadra i cijelog ovog područja i zato mislimo da trebamo nastupiti zajednički. Mislim da bi nam neovisno o stranačkoj pripadnosti svima bi nam trebao biti u interesu Zadar, građani Zadra i budućnost razvoja ovoga grada. Mislim da bi bi bilo odlično, da oko toga postignemo konsenzus svih stranaka i nezavisnih lista u Gradskome vijeću, a to je da Zadar zaslužuje biti administrativno središte regionalnog odnosno plansog područja, istaknuo je Kalmeta.

Predsjednica SDP-ovog Kluba vijećnika Irena Dragić potvrdila nam je da je sastanak održan i da je dogovorena tematska sjednica Gradskog vijeća, ali i da će se zatražiti mišljenje struke. Vijećnica Dragić je ponovila da je riječ o prijedlogu planskih regija za povlačenje novca iz strukturnih fondova EU.

Radi se dakle, tek o nacrtu prijedloga Zakona. Ono što je nama u SDP-u grada Zadra iznimno žao je to da grad Zadar nije povukao dovoljno sredstava iz fondova EU do sada i treba napraviti sve da se što više sredstva ‘povuče. Kada Zakon bude gotov onda ćemo imati i konačni stav o tome, istaknula je Dragić.

Ivan Koprić predsjednik Instituta za javnu upravu, ovaj prijedlog vidi kao pozitivan pokušaj da se uspostave nešto logičnija područja za regionalno planiranje, no i ovakav ima mane. Od ustroja županija, preko velikog broja općina do neriješenog pitanja Zagreba kao velikog središta, ističe Koprić i dodaje: “Ono što nije u svemu tome dobro, jest da je plansko područje Zagrbea preveliko. Inače, nama je taj Zagreb stalno točka prijepora. Mi bismo trebali izvući sasvim izvan teritorijalne podjele za ostale jedinice, za njega organizirati metropolitansku federaciju jer u protivnom će pojesti cijelu Hrvatsku. Cijela Hrvatska će biti Zagreb i okolica”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...