Obilježava se Europski dan oživljavanja srca: Znate li gdje su u Zadru defibrilatori?

Europski je dan oživljavanja srca. U Hrvatskoj srčani zastoj na godinu doživi 9.000 ljudi. Demonstriranje oživljavanja moglo se posljednjih dana vidjeti, u sklopu projekta “Oživi me”, u nizu gradova u Hrvatskoj, pa i u Zadru.

U Europskim zemljama 60 posto stanovništva zna kako pružiti reanimaciju, no u Hrvatskoj je situacija nešto drugačija. Mnogi se pitaju – što učiniti kada stane srce.

Svakih sat vremena jednoj osobi u Hrvatskoj stane srce. Bez ranog oživljavanja preživjet će svaka 10-a, a s ranim oživljavanjem – preživjet će svaka druga.

Upravo tim povodom provjerili smo gdje se u Zadru nalaze vanjski automatski defibrilatori. Njihove lokacije nalaze se na mapi niže.

Defibrilatori u Zadru

– Stavimo ruku jednu preko druge i vrškom dlana masiramo otprilike po sredini sternuma. Laktovi moraju biti ravno iznad čovjeka kojem pružamo pomoć. Otvorimo dišni put, puhnemo, diže se prsni koš, dvaput i odmah dalje reanimiramo. Omjer je 30 masaža srca i 2 upuhivanja, govori nam Vjenceslav Pavić, inače djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

U slučaju potrebe korištenja defibrilatora, on je napravljen na način da sam navodi osobu koja ga koristi. Ima dvije samoljepljive elektrode na kojime je precizno nacrtano kako se postavljaju na tijelo bolesnika, a kada se postave on se uključi.

Napomenimo – ukoliko dođe do zastoja srca, najbitnije su prve tri minute. Jer ako ništa ne radimo mozak može ostati bez kisika i onda, nažalost, nastupa smrt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...