Njemačka ukida Schengenski režim i ponovo uvodi graničnu kontrolu

Njemačka je odlučila ponovo uvesti granične kontrole, objavio je na izvanrednoj press konferenciji u Berlinu ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Odredbe Schengenskog sporazuma o slobodnom kretanju preko granica od sutra privremeno više ne vrijede na njemačko-austrijskoj granici na kojoj ponovo svaki putnik mora pokazati putovnicu ili osobnu iskaznicu.

– Ponovo uvodimo graničnu kontrolu. Cilj je nadzirati ulaske u našu državu. Schengenski sporazum dozvoljava ovakvu mjeru iz sigurnosnih razloga – rekao je njemački ministar. – Njemačka je pokazala veliku volju da pomogne izbjeglicama, nastavit ćemo to činiti, ali ta pomoć ne smije biti prenategnuta – dodao je.

Ova odluka dramatično pojačava pritisak na države članice EU koje se sutra, na sastanku Vijeća ministara unutarnjih poslova, trebaju dogovoriti o solidarnom premještanju 160.000 izbjeglica koje su došle do Grčke, Mađarske i Italije, a čiju je preraspodjelu po ostatku EU predložila Europska komisija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je izjavila da će, ne bude li dogovora o solidarnom zbrinjavanju izbjeglica po čitavoj EU ravnomjerno po kvotama, u pitanje doći Schengenski sporazum o bezgraničnoj zoni.

– Ova mjera je i signal Europi. Njemačka se drži svoje humanitarne odgovornosti, ali teret velikog broja izbjeglica mora biti solidarno raspoređen unutar Europe. Uvođenje privremenih graničnih kontrola neće riješiti sve probleme, znamo to. Bit će poremećaja u putovanjima. No, molim vas za razumijevanje. Treba nam vremena i treba nam malo više reda na našim granicama – objasnio je ministar unutarnjih poslova Njemačke.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas se upustio u diplomatsku ofenzivu u kojoj je premijere i predsjednike nekoliko država srednje i istočne Europe pokušao nagovoriti da prihvate plan. Telefonski je razgovarao s liderima Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Češke i Latvije, a nakon toga i s njemačkom kancelarkomAngelom Merkel.

– Privremena ponovna uspostava graničnih kontrola između država članica je iznimna mogućnost koja je izrijekom predviđena i regulirana Schengenskim ugovorom, u slučajevima krizne situacije. Trenutna situacija u Njemačkoj, prima facie, izgleda kao situacija koja je pokrivena pravilima – priopćili su iz Europske komisije. To znači da Bruxelles ne vidi ništa sporno u današnjoj odluci Berlina, ali će “pomno nadzirati” razvoj situacije.

– Današnja njemačka odluka naglašava da je hitno potrebno postići sporazum o prijedlogu Europske komisije kako bi se upravljalo izbjegličkom krizom – dodaje se u priopćenju Komisije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...