Turisti otkrivaju što ih je oduševilo, a što nanerviralo u Hrvatskoj; Zadar među popularnijim destinacijama

Hrvatska proteklih godina obara turističke rekorde, no što doista o svojem godišnjem odmoru na Jadranskom moru misle strani turisti, rijetko možemo saznati. U medijima se većinom forsiraju ili izljevi oduševljenja ili sramotni incidenti, pa smo se zato odlučili pogledati u komentarima na TripAdvisoru – vodećoj svjetskoj internetskoj stranici za putovanja – kako su se strani gosti doista proveli na ljetovanju u Lijepoj Našoj.

TripAdvisor je američka mrežna stranica posvećena putovanjima i turizmu, koju je 2000. osnovao Stephen Krauter, a danas je biznis vrijedan stotine milijuna, s prometom od skoro milijardu i pol dolara u 2015. godini. Putovanje u globaliziranom i digitaliziranom svijetu postaje nezamislivo bez TripAdvisora, koji je svojim modelom sadržaja koji generiraju korisnici postao svojevrsni gigantski online putopis svih lokacija planeta koje ljudi posjećuju. Što su doista doživjeli i kako su se odmorili, ako je riječ o turističkim putovanjima, može se možda i najautentičnije saznati na TripAdvisoru kao agregatu iskustva globalnog putovanja.

Deset najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj su po TripAdvisoru Dubrovnik na prvom mjestu, pa Split, Rovinj i Pula, dok se na petom mjestu smjestio glavni grad Zagreb. Od šestog do desetog mjesta su Zadar, Hvar, Medulin, Novalja i Trogir, što pokazuje da je turistički pokriven i sjeverni i središnji i južni Jadran, a po komentarima o Hrvatskoj – kojih se može naći u skoro 40.000 različitih topica posvećenih Hrvatskoj – primijeti se da se radi o putnicima sa svih strana svijeta. Metodom slučajnog uzorka izabrali smo nekoliko komentara o Hrvatskoj, koji nude zanimljivu sliku domaćeg turizma iz perspektive gostiju.

Mnogi se, očekivano, raspituju koja je mjesta u Hrvatskoj najzanimljivije posjetiti, s time da se traže podjednako i partijanje i miran odmor na otocima koji nisu preplavljeni masovnim turizmom. Dubrovnik se najčešće spominje, a primjetno je da dio turista u taj grad dolazi i zahvaljujući seriji ‘Igra prijestolja’, koja se često spominje u komentarima. TripAdvisor nudi i poseban članak s uputstvima kako da se posjete lokacije na kojima se snima hit HBO-a.

S druge strane, čini se da i neki turisti primjećuju da je Dubrovnik proteklih godina opasno poskupio, pa su gosti iz Velike Britanije na to skrenuli pažnju u svojim dojmovima na TripAdvisoru: ‘U Dubrovniku sam tjedan dana i čini mi se da je jako skup, već sam potrošila više od 1000 funti. Pritom nismo za svako jelo išli u restoran, bili smo na izletu na Lokrumu i Elafitskim otocima. Pića su jako skupa. Plaža Svetog Jakova je prelijepa i košta samo 120 kuna. Izbjegavajte konobu Laterna.’

Mogu se naći i negativni komentari u vezi usluge koja se nudi na hrvatskoj obali – neki se gosti žale na neljubazno osoblje, a reprezentativan primjer je post Andyja iz Australije: ‘Putujem Hrvatskom i divno se provodim… ali ne mogu ne primijetiti kako su nepristojni lokalni pružatelji usluga. Putovao sam Južnom i Sjevernom Amerikom te Europom i nisam nigdje naletio na tako neugodnu uslugu i ponašanje prema turistima (uključujući i Francuze!). Većinom sam svjedočio bezobraznom ponašanju prema drugim turistima, ali i osobno sam par puta osjetio to na svojoj koži. Prije puta su mi (mislio sam, u šali) rekli da je Hrvatima dosta turista.’

Većina je komentara pohvalna, naročito kada je riječ o prirodnim ljepotama Hrvatske, a zanimljivo je da mnoge posjetitelje ne zanima isključivo obala, nego žele obići i kontinentalne dijelove Hrvatske. Tu su najpopularniji Zagreb te, naravno, Nacionalni park Plitvice. No uz malo bolji marketing, sigurno bi i Kopački rit i drugi prirodni dragulji Hrvatske privukli više turista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...