Todorićeva jahta koja se prodaje u zadarskoj marini je pod ovrhom! Kako je to moguće?

U zadarskoj marini ovih dana izložena je ‘Jana’, motorna jahta Ivice Todorića koju nova uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom kani prodati kako bi vratila barem dio dugova posrnulog koncerna. Kao što smo ranije pisali, ako imate 1,4 milijuna eura, ova jahta može postati vaša.

Krenuli smo provjeriti njezine tehničke detalje na pretraživaču plovila Ministarstva prometa i tako otkrili da je jahta pod teretom i zabilježbom banke. No, kako je onda moguće da je Ramljak prodaje ako se neka bankaveć upisala na nju?, piše Tportal.

‘Zabilježba’ znači da je Todorićevu jahtu jedna od domaćih banaka već zabilježila jer ju je bivši šef Agrokora vjerojatno koristio kao instrument osiguranja u nekom od kredita. Pod zabilježbom prema Ovršnom zakonuvlasništvo se ne bi smjelo mijenjati, tj. plovilo se ne bi smjela prodavati.

Upitali smo ih za pojašnjenje, kako je moguće prodavati jahtu dok je ona pod hipotekom, na što nam poručuju: ‘Proces prodaje vodi izvanredna uprava Agrokora. Zabilježbu nad motornom jahtom Jana ima jedna domaća banka koja je upoznata s poduzetim i planiranim koracima.’

Drugim riječima, banka je prepustila Ramljaku da proda jahtu vjerojatno pod pretpostavkom da će on za nju dobiti bolju cijenu ili da će je prije prodati.

U registru civilnih zrakoplova nalazi se i Todorićev helikopter Bell, no taj registar ne daje uvid u to je li helikopter pod ikakvom zabilježbom ili teretom.

Motorna jahta model Riva 85 Opera, imena Jana, proizvedena je 2006. godine, ukupne dužine 23,86 metara, a tražena cijena je 1,4 milijuna eura i riječ je o cijeni bez poreza na dodanu vrijednost, a porezni tretman će se utvrditi ovisno o poreznom statusu kupca.

Proces prodaje, podložan uvjetima iz i u vezi postupka izvanredne uprave, predviđa mogućnost pregleda motorne jahte, upoznavanje s pravnim preduvjetima eventualne prodaje, prikupljanje ponuda i provjeru kvalificiranosti valjanih ponuda, uz primjenu kriterija najviše ponuđene cijene.

Kako navode u priopćenju Agrokora, od kupaca se očekuje i garancija ozbiljnosti ponude, a prijedlog kupoprodajnog ugovora bit će pripremljen od strane prodavatelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...