Alarmantno i šokantno: Za 100 godina Zadar će nestati pod morem!?

Temperatura na Zemlji će do 2100 godine porasti za tri stupna cezijeva, što će se odraziti na porast razine mora na globalnoj razini od 4,3 do 9,9 metara, kako piše portal total-croatia pozivajući se na nedavno UN-ovo izvješće o stanju u zemljinoj atmosferi i druge relevantne studije.

U tom scenariju osobito su pogođeni priobalni gradovi kao što je Zadar. U slučaju podizanja razine mora za devet metara, Zadar kao grad bi prestao postojati. Slična sudbina bi zadesila i druge dijelove Dalmacije.

UN-ov izvješće pokazuje kako je u prošlog godini razina CO2 u atmosferi bila najvišoj razini u ljudskoj povijesti. Ništa ne ukazuje u smanjenju ovog trenda, osobito kada se zna da naftne multinacionalne kompanije i dalje ulažu ogromne napore u poticanje potrošnje fosilnih goriva. Do prije pet godina prognoze o podizanju razine mora su bile “optimističnije” I predviđao se rast razine mora od 1,5 metra. Danas su te brojke višestruko veće što nas poziva sve na odgovorniji pristup prema okolišu.

Povećanje količine CO2 u atmosferi dovodi do efekta staklenika koji izaziva zagrijavanje Zemljine površine i donjih slojeva atmosfere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...