Covid putovnice moći će se dobiti preko sustava e-građani u PDF-u, Božinović: “Možda već od 1. lipnja”

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović na jučerašnjoj je konferenciji za medije komentirao “Covid putovnice”.

Naglasio je kako to nisu putovnice, već digitalne zelene potvrde koje će olakšati putovanja.

– Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi Europske unije. Potvrde će se izdavati na temelju baza preboljelih u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i koje su cijepljenje. Hrvatska od početka podržava ovu priču, jer je ona značajna za nas u svim aspektima, rekao je Božinović.

Istaknuo je kako će se potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a zahtjevi će se moći podnositi i preko aplikacije e- građana.

– Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova, te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača kodova, poručio je.

Naglasio je da će se na portalu entercroatia.mup.hr omogućiti najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama.

– Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije. Cilj je osigurati jednostavnost u primjeni ovih potvrda, dodao je.

Poručio je kako će se spomenute potvrde izdavati od 1. lipnja, što je važno za turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...