Prognoze MMF-a: “Najgore tek dolazi, zima 2023. bit će još gora i teža nego ovogodišnja”

Trećina svjetskog gospodarstva vjerojatno će bilježiti pad u ovoj ili idućoj godini zbog pada realnog dohotka i rasta cijena, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnim jesenjim prognozama.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine za 3.2 posto, potvrdio je MMF procjenu iz srpnja, a u idućoj godini aktivnost će usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od 2.7 posto, nižu za pola postotnog boda nego što su očekivali ljetos.

Najgore tek dolazi

– Baza usporavanja u 2023. bit će široka, napisao je na blogu ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas, dodavši da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetskog gospodarstva mogle zabilježiti pad aktivnosti u ovoj ili idućoj godini. U SAD-u, Kini i eurozoni aktivnost će gotovo stagnirati, ističe.

Ovogodišnji će šokovi po njemu, gledano u cjelini, ponovo otvoriti rane u gospodarstvu koje su tek djelomično zacijelile nakon pandemije. Ukratko, najgore tek dolazi i mnogim će ljudima 2023. imati obilježja recesije, dodaje.

Prema izračunima MMF-a, vjerojatnost da će rast globalnog gospodarstva iduće godine pasti ispod povijesno niske razine od dva posto sada je otprilike 25 posto.

Ostvare li se mnogi od rizika, stopa rasta globalnog gospodarstva pala bi na jedan posto, uz gotovo stagnirajući dohodak po glavi stanovnika u 2023. Vjerojatnost takvog nepovoljnog ishoda, ili još i goreg, prema MMF-ovim izračunima iznosi 10 do 15 posto.

Geopolitičko preslagivanje

– Usporavanje gospodarstva najizraženije je u eurozoni, gdje će energetska kriza izazvana ratom i dalje uzimati veliki danak, pa će se rast smanjiti na 0.5 posto u 2023., izjavio je Gourinchas u osvrtu na sniženu prognozu za zonu primjene zajedničke valute za 0.7 postotnih bodova.

Europu će energetska kriza posebno teško pogoditi, naglašava ekonomist i upozorava da šok neće biti prolazan. Geopolitičko preslagivanje opskrbe energijom nakon rata bit će ekstenzivno i trajno, poručuje.

Ovogodišnja zima bit će izazovna, ali ona u 2023. vjerojatno će biti još i gora, smatra Gourinchas. Navodi da će cjenovni signali biti ključni za obuzdavanje potražnje za energijom i poticanje ponude, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...