Sindikat o zabrani rada nedjeljom i praznikom: “Sajam smije biti samo na otvorenom”

Mjesec i pol od početka primjene zakonskih odredbi kojima se trgovinama zabranjuje rad nedjeljom i blagdanima, uz iznimku njih 16 u godini, neki čelnici gradova i općina dosjetili su se kako zaobići te odredbe.

U središnjem dnevniku HRT-a komentirali su to predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić i potpredsjednik HUP-a Mirko Budimir.

Rekli su kako nisu očekivali ovakav korak. Predstavnica sindikata dodala je kako je važno da se poštuju postojeći propisi.

“Vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Postoje pravila o tome što su sajmovi te gdje i kako se organiziraju. To su zapravo samo otvorene tržnice ako sam dobro vidjela”, rekla je Štulić.

“To je prodaja na otvorenom, tržnice, kiosci i štandovi. Treba se o tome oglasiti Uprava za trgovinu MIGNOR-a. Ako je to u skladu s propisima i tako je u zakonu navedeno, mogu se raditi prigodne prodaje u vrijeme sajmova. Nema termina sajamski dan, nego sajam i prigodni program u okviru tih sajmova”, dodala je Štulić.

“Nismo predvidjeli da će se gradonačelnici odlučiti za ovakav korak. Upozoravali smo prilikom donošenja zakona da isti ima previše izuzetaka i da će nastati kaotična situacija na tržištu. Ne možemo ovako spasiti našu trgovinu, ozbiljno se mora pristupiti izmjeni ovoga zakona, odnosno Ustavni sud bi to trebao što žurnije napraviti i proglasiti zakon nevažećim”, nadovezao se Budimir.

Na pitanje koliko je zakon jasan, Štulić je rekla kako nije jasno kako se “prigodna prodaja” može izjednačiti s “redovnom prodajom”. “Ako mislite na sajamske dane, iz ovoga nije jasno. U zakonu piše da je u vrijeme sajmova moguća prigodna prodaja. Ovo je redovna trgovina”, kazala je.

“Ne znam kako će se mjerodavne službe oko toga oglasiti. Mislim da ne treba stvarati nekakve velike probleme. Zakon je vrlo jasan. Svaki poslodavac, veliki sustavi su vrlo jasno objasnili kada rade i objavili su to na društvenim mrežama i ulaznim vratima”, rekla je Štulić i dodala kako su turisti i kupci dobro obaviješteni o predviđenom radnom vremenu trgovina.

“Dijele se letci, dakle ljudi znaju kada trgovci rade i nema nikakvih problema. Govori se jako puno o turizmu, nismo vidjeli prigovor niti jednog turista koji se ljuti što su trgovine zatvorene u nedjelju. Oni imaju puno primjedbi, ali niti jedna oko njih nije bila usmjerena radno vrijeme trgovina. Njihove primjedbe idu u drugom smjeru”, ustvrdila je.

Potpredsjednik HUP-a nije se složio s opservacijom da su turisti dobro obaviješteni. Kazao je kako turisti “imaju zamjerke”.

“Naši građani su mogli vidjeti kako turisti imaju zamjerke da smo dosta zatvoreni. Trgovine ne rade i ne mogu ostvariti svoju kupnju kakvu su namijenili. Za jednu turističku zemlju kao što smo mi, to nije rješenje. Mi smo cijelo vrijeme upozoravali da će se ovako nešto dogoditi. Sindikati su imali svoje tumačenje toga svega i sada imamo to što imamo”, rekao je Budimir.

“Činjenica je da su velike trgovačke kuće obavijestile svoje kupce letcima, društvenim mrežama ili vratima, ali to nije dovoljno, jer kada prođe tih 16 nedjelja, on dalje ne može raditi i nastaje šteta trgovcu, nastaje šteta građanima i nastaje šteta državi jer neće imati PDV”, zaključio je.

Gosti su komentirali (ne)zadovoljstvo među radnicima i poslodavcima. Predsjednica sindikata rekla je kako je mnogima laknulo jer “mogu provoditi vrijeme kako ga provode i drugi građani”.

“Radnici koji nisu radili u nedjelju i blagdane su izuzetno zadovoljni, a oni koji su morali raditi, oni čekaju vrijeme kada će biti slobodni nedjeljom i za blagdan Velike Gospe. Radnici su zadovoljni ovakvom regulacijom i što mogu biti sa svojim obiteljima i dane mogu provoditi kako ih provode i drugi građani”, rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Budimir je poručio kako je zakon nepravedan ne samo prema poslodavcima nego i prema “radnicima koji žele zaraditi više”. “Iz pozicije poslodavca mogu reći da ima radnika koji nisu zadovoljni time što ne mogu zaraditi dodatno jer je poznato da su nedjelja i praznik plaćeni 50% više”, kazao je.

“Bilo je poslodavaca koji nisu to poštovali, ali je zato zakonodavac donio takav zakon da se 50% mora platiti i ima dosta radnika koji bi željeli to raditi. Kada je u pitanju zakon, rekao bih da je diskriminatoran i prema radnicima. Imamo radnike koji rade u trgovini, jedne štiti zakon da moraju raditi nedjeljom, a druge ne štiti”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...