Dom za odgoj djece i mladeži seli u prostor OŠ Voštarnica, a u tu zgradu će se smjestiti Centar za socijalnu skrb

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji, s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom, svečano je uručio 5 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ u vrijednosti više od 11,7 milijuna kuna.

Nakon dodjele Ugovora predstavljen je projekt “Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.246.734,53 kuna. Bespovratnim sredstvima EU-a sufinancira se u iznosu od 14.893.338,75 kuna kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta je Centar za socijalnu skrb Zadar, a partneri na projektu su Dom za odrasle Sveti Frane Zadar i Dom za odgoj djece i mladeži Zadar.

Uz korisnika i partnere, dionik u projektu je i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koja kao regionalni koordinator pruža stručnu i tehničku pomoć u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podršku u provedbi projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar“ pruža Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sufinanciranjem projekta te Ministarstvo državne imovine i Grad Zadar osiguranjem nekretnina za prijelaz trenutnih korisnika građevine.

Naime, aktivnosti projekta uključuju rekonstrukciju i opremanje zgrade koju trenutno koristi Dom za odgoj djece i mladeži Zadar. Zgrada je građena je u razdoblju od 1962. do 1967. i zahtijeva temeljitu obnovu da bi se uopće mogla dalje koristiti. U tu zgradu će se po uređenju smjestiti Centar za socijalnu skrb Zadar.

Dom za odgoj djece i mladeži Zadar se seli na novu lokaciju, u prostor Osnovne škole Voštarnica, koja će se pak preseliti u novouređeni centar Mocire.

Prenamjenom i rekonstrukcijom zgrade stvorit će se uvjeti za razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga. To su usluge koje uključuju: savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, psihosocijalnu podršku, obiteljsku medijaciju. Projekt uključuje i nabavu dva vozila nužnih za pružanje navedenih usluga, te opremanje kuhinje i nabavu sustava „halo-pomoć“.

Projektom će se osigurati:

Rekonstruiranje objekta – investicija veće od 20 milijuna kuna.
Podizanje energetske učinkovitosti pa bi zgrada treba biti „gotovo nulte energije“.
Uredit će se 45 funkcionalnih infrastrukturnih jedinica, primjerenih za rad djelatnika.
Pristup novoj građevini osobama smanjene pokretljivosti omogućit će se pješačkim pristupom.
Pristup katovima omogućit će se dizalom uz zvučnu signalizaciju.
Do 200 obroka dnevno moći će se pripremati u novoopremljenoj kuhinji Doma za odrasle osobe Sv. Frane.
Dodatnih 100 osoba moći će se uključiti u sustav za alarmiranje „halo-pomoć“.
Nabavit će se 2 vozila – od čega je jedno hibridno vozilo za potrebe pružanja usluga savjetovanja i pomaganja koju pruža Centar za socijalnu skrb Zadar i drugo dostavno vozilo za potrebe dostave obroka Doma za odrasle osobe Sv. Frane.

Rekonstrukcija zgrade će tako omogućiti:

Da se Centar za socijalnu skrb Zadar – sa sadašnje tri udaljene lokacije ujedini u suvremeno uređenom objektu.
Pri uređenu i opremanju vodit će se briga o osjetljivosti usluga koje Centar pruža s ciljem zaštite dostojanstva ali i sigurnosti korisnika i djelatnika.
Podružnica Obiteljski centar koja se bavi isključivo izvan institucijskim uslugama imat će zaseban ulaz u građevinu i koristiti dio prostora u prizemlju.
Dom Sv. Frane koristit će posve odvojeni dio prostora u prizemlju sa zasebnim ulazom – tu će se nalaziti kuhinja za pripremu obroka za korisnike izvan institucijskih usluga Dom Sv. Frane i Doma za odgoj djece i mladeži.

Razdoblje provedbe projekta ja 44 mjeseca, tj. planirano je da projektne aktivnosti budu realizirane do svibnja 2023. godine. Rezultati projekta i dobrobit za zajednicu ostaju trajno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...