Masovni prosvjedi u nekoliko država i 120 gradova

Danas će Europljani masovno prosvjedovati protiv strogih mjera štednje kojima njihove vlade traže izlaz iz krize. Opći štrajk najavljen je u Španjolskoj i Portugalu, a manji prosvjedi održat će se i u drugim državama.

U Španjolskoj, četvrtom gospodarstvu eurozone, to će biti drugi opći štrajk u posljednjih godinu dana, nakon onoga održanog 29. ožujka. Prestat će raditi i Portugalci. Prosvjedovat će se i u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj te Poljskoj.

U Španjolskoj su veliki sindikati pozvali na prosvjed u Madridu. Prosvjed su najavili i pripadnici Ogorčenih (Los Indignados). Taj pokret svjedoči raširenom očaju zbog sve većeg siromaštva, učestalih deložacija i milijardi eura pomoći bankama. Njihova meta ponovno će biti donji dom parlamenta, ispred kojeg namjeravaju provesti noć sa srijede na četvrtak.

Španjolski sindikati sazvali su prosvjedne skupove u oko 120 gradova pod geslom Oduzimaju nam našu budućnost i Postoje krivci, postoje rješenja.

Na poziv sindikata GSEE (privatni sektor) i Adedy (javni sektor), u Grčkoj bi trebale prestati raditi i privatne tvrtke te javna uprava, a planiran je i skup u središtu Atene. Glavni talijanski sindikat CGIL pozvao je na četverosatni štrajk, no u njemu neće sudjelovati nekoliko velikih sektora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...