U samo pet mjeseci HRT na odvjetnike “spiskao” više od 20 milijuna kuna!

U prvih pet mjeseci ove godine HRT je na odvjetničke usluge potrošio više od 20 milijuna kuna.

Između 1. siječnja i 11. svibnja za zastupanja u pravnim poslovima HRT je raznim odvjetničkim društvima isplatio 1.221.965 kuna. U istom razdoblju su za troškove zastupanja u pravnim poslovima naplate RTV pristojbe odvjetnicima isplatili 20.207.105 kuna.

Podaci su to do kojih je teškom mukom došao GONG. Punih sedam mjeseci je trebalo da im s HRT-a stigne odgovor o troškovima koji se izdvajaju za odvjetničke usluge. Najprije su s HRT-a tvrdili kako im nisu dužni dati te podatke jer nisu tijelo javne vlasti, da bi se zatim pravdali poslovnom tajnom. Raspravu je presjekla Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), svrstavši se na stranu GONG-a.

 

Hanžeković se bogati zahvaljujući HRT-u

Pokazalo se da od HRT-a najviše zarađuje odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković, koje je samo u prvih pet mjeseci ove godine od HRT-a dobilo 11.220.271 kunu u sporovima oko RTV pristojbe. U 2011. isto je društvo dobilo 13.841.251 kuna, ali u toj su godini ukupni troškovi HRT-a iznosili 20.515.909 kuna.

U 2010. za naplatu ovrha isplaćeno je gotovo dvostruko manje nego u 2011. godini – 9.876.820 kuna. No, gotovo čitav taj iznos otišao je Hanžekoviću; ostalim odvjetničkim društvima koja su te godine surađivala s HRT-om pripalo je tek 50-ak tisuća kuna.

 

Sestri Dijane Čuljak 1,76 milijuna kuna

Suradnja s HRT-om bila je plodna i za sestru Dijane Čuljak, odvjetnicu Maju Cenić. Ova odvjetnica je u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 11. svibnja 2012. od HRT-a za svoje usluge dobila 1,76 milijuna kuna.

 

HRT-ovi odvjetnici građane “deru” ovrhama

Ovom prilikom treba podsjetiti da HRT ima svoju pravnu službu, koja bi samostalno mogla obavljati poslove za koje HRT već godinama koristi vanjske suradnike. S Prisavlja se, međutim, pravdaju tvrdnjama kako njihova pravna služba ima samo četiri zaposlena, koji se zbog opsega posla ne stignu baviti još i ovrhama.

Umjesto toga služe se odvjetnicima poput Hanžekovića, koji se zahvaljujući HRT-u bogati na grbačama građana. Naime, ako je građanin HRT-u na ime pretplate dužan nekoliko stotina kuna, nakon “obračuna” s odvjetničkim uredom neće mu preko ovrhe biti oduzeta samo neplaćena pristojba, već i odvjetnički troškovi od oko 1000 kuna.

Potrošačke udruge smatraju da se radi o manipulaciji odvjetničkim tarifama, odnosno nemoralnom zarađivanju ekstraprofita. Građani i udruge potrošača nebrojeno su puta konstantno upozoravali da se preko punomoći što su ju odvjetnički uredi od HRT-a dobili moglo sklapati i druge poslove bez ikakvih provjera, a nagađalo se i da je policija proljetos upravo zbog sličnih nejasnoća posjetila HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...