Deep Purple i Gibonni “praše” na Đilu 15. srpnja!

“Deep Purple”, legendarni britanski rock bend i Zlatan Stipišić Gibonni naći će se zajedno na velikom glazbenom spektaklu, pravoj poslastici, čiji je domaćin Zadar. Makar smo o tome već pisali, kao i mnogi kolege, napose oni iz muzičkih voda, u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u klubu Arsenal to definitivno potvrđeno, kao i datum – 15. srpnja.

Ekipa koja bez pretjerivanja i “pumpanja” događanja, spada u red najvećih svjetskih rock atrakcija nastupit će na parkiralištu iza dvorane Jazine u sklopu turneje povodom zadnjeg albuma “Now What”, ali i događanja nazvanog “ZadaRock festival” – najavili su na predstavljanju ljetnog projekta organizatori iz agencija Nucoast i MH Concerts, kao i Turističke zajednice grada Zadra.

Naravno da sam presretan i radostan zbog nastupa s legendarnim bendom, to je nešto o čemu sam sanjao kao dječak I nije to sada nekakav promidžbeni štos, „Smoke on the water” prva je stvar koju sam naučio svirati na gitari, uistinu sam ponosan. “Deep Purple” ima veliki broj poklonika. Oni su klasik, sviraju s orkestrima, dio su opće kulture, privlače generacije, baš kao “Kum“ u industriji filma. To je ogromna snaga. Emocionalni naboj je strašan. Dakako u pozitivnom smislu, ne mogu dočekati koncert, toliko sam uzbuđen, rekao je Gibonni koji će doći dva dana ranije u Donatov grad, a već sutradan, nakon koncerta dečki putuju u Austriju, gdje je koncert zakazan 16. srpnja. Usput je otkrio i kako će svirati devedesetak minuta, i to sve svoje hitove iz različitih glazbenih faza.

Izuzetno mi je drago što mogu kazati da je neke moje pjesme podjednako dobro prihvatila domaća publika, kao i ona u Njemačkoj i Italiji, to je univerzalni jezik, dodao je vidno ushićen zbog koncertriranja s planetarno popularnim veteranima “onaj čupavi iz Osmog putnika”.

[pullquote align=”right”]Gibonni: Naravno da sam presretan i radostan zbog nastupa s legendarnim bendom, to je nešto o čemu sam sanjao kao dječak I nije to sada nekakav promidžbeni štos, „Smoke on the water” prva je stvar koju sam naučio svirati na gitari, uistinu sam ponosa…[/pullquote]Boban Mlunović iz MH Concerta istakao je cilj da “ZadaRock” postane tradicionalan.

U sklopu njega bi svako ljeto dovodili velika imena svjetske glazbene scene u Zadar. Ideja postoji već neko vrijeme, a potvrđena je na Metalfestu, pojasnio je i naišao na odobravanje novinara, ali i vršitelja dužnosti predsjednika TZ, Branka Ganzulića:

Bilo bi to lijepo, mi smo pak postali skoro pa glazbena agencije s obzirom na niz gostovanja i koncerata u čijoj smo organizaciji sudjelovali od 2007. do sada, i na taj način promovirali naš grad. Nema sumnje kako ćemo u srcu sezone 2014. uživati u kvalitetnoj svirci koja će osim Zadrana oduševiti i priličnu znamenku turista. Uživat ćemo u legendama koji će nas obogatiti kvalitetnim doživljajem rock ‘n’ rolla. Nema smisla pričati o kvaliteti i značaju “Deep Purplea”, a koncertna zbivanja u Zadru postala su nešto što je prešlo granice uobičajenoga

Direktor Turističke zajednice, Zvonko Šupe, također uobičajeno, nije htio odgovoriti na upit s koliko novca će TZGZ sudjelovati u cijeni tog gostovanja.

Gratis, baš gratis. To je koncert koji će sam sebe isplatiti, uostalom očekujemo najmanje osam tisuća posjetitelja, znači barem onoliko koliko ih je bilo kada je lani na Đilu svirao Santana. Nakon Zucchera, Hose Carrerasa, Lennyja Kravitza, Natali Cole, Seala i Carlosa Santane, dolazi nam DP. Reklama je tu neprocjenjiva. I stvarno je šteta što u našem gradu nema agencije koja bi radila ovaj posao, jer bi je itekako podupirali, poručio je i ustvrdio kako će TZ kao i uvijek platiti svoje obaveze u pogledu troškova i popratnih zadaća. 

Inače, osim u Zadru, “Deeep Purple” i Gibonni trebali bi nastupit skupa i na još tri koncerta, u Ljubljani, te Austriji i Italiji. Na Jazinama će “Deeep Purple” i Gibonni imati podjednaki tretman. Svirat će po sat i po vremena na koncertu koji će početi točno u 22 sata.

[pullquote align=”left”]Šupe: To je koncert koji će sam sebe isplatiti, uostalom očekujemo najmanje osam tisuća posjetitelja, znači barem onoliko koliko ih je bilo kada je lani na Đilu svirao Santana[/pullquote]Ulaznice za zadarski koncert puštaju se u “opticaj” 19. veljače i idućih mjesec dana prodavat će se u sustavu Eventima po cijeni od 220 kuna, a do samog koncerta cijena će biti 290 kuna.

“Deep Purple” je britanski hard rock sastav, osnovan u Hertfordshireu 1968., nakon raspada prijašnjih sastava “Blackmorea” i “Lorda”, Chrisa Curtisa i Bobbyja Woodmana. Poput sastava Led Zeppelina i Black Sabbatha, smatraju se začetnicima heavy metala i modernog hard rocka, iako su članovi oduvijek odbijali etiketu heavy metal sastava. “Deep Purple” se u svojim pjesmama, poput davnih, ali nezaboravljenih hitova “Smoke on the water”, “Into the fire”, “Perfect strangers”, oslanjao i na zvukove pop glazbe, kao i na progresivni rock, na nikad ranije viđen način. Guinessova knjiga svjetskih rekorda zabilježila je ovaj sastav kao najglasniji svjetski rock sastav. Tijekom prvih osam aktivnih godina, skupina je promijenila nekoliko postava. Prva postava je snimila tri studijska albuma, druga (1. put) četiri albuma, treća dva albuma, a četvrta jedan album “Come Taste the Band.”. Skupina se 1984. ponovo okupila s drugom postavom i takva snimila dva albuma. Peta postava je snimila album “Slaves & Masters”, a nakon nje se druga postava ponovo okupila i snimila “The Battle Rages On”. Nakon tog albuma šesta postava je snimila još dva albuma, kao i sedma. Postave se tako od 1968. do 1976. uobičajeno nazivaju Mark I, II, III i IV. Drugu (i komercijalno najuspješniju i najpoznatiju) postavu činili su: Ian Gillan (pjevač), Ritchie Blackomore (gitarist), Jon Lord (klavijaturist), Roger Glover (basist) i Ian Paice (bibnjar). Ta postava se ponovno okupila 1984. i zatim opet 1993. godine, no potom su trzavice između Blackmorea i ostalih članova sastava prerasle u ozbiljan sukob i onemogućile daljnju suradnju. Blackmorea je u sadašnjoj, aktivnoj postavi zamijenio gitarist Steve Morse. Jedini originalni član u današnjoj postavi je Ian Paice jer je Jon Lord 2002. otišao u mirovinu i posvetio se pisanju skladbi za orkestralna izvođenja. Bivši su DP-ovci: Ritchie Blackmore, Jon Lord, Nick Simper, David Coverdale, Glenn Hughes, Joe Lynn Tumer, Joe Satriani, Tommy Bolin i Rod Evans. Na Đilu će dakle “prašiti”Don Airey, Steve Morse, Ian Paice, Roger Glover i Ian Gillan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...