“Bila Hrvatska” preko Zadra povezuje Ukrajinu i RH

Nije baš sve u Ukrajini, kako možda imamo dojam prateći medijska izvješća, obilježeno samo temama vezanim uz događanja oko Krima. Ima i daleko ljepših priča, a jedna je usko povezana uz- Zadar. Nakon dvije godine aktivnosti grupe umjetnika iz Zadra u suradnji s nekolicinom ukrajinskih kolega, kao i pokretanja zadarske uduge HORUS kao nositelja projekta Bila Hrvatska, u petak se u Muzeju Idea u Lavovu u Ukrajini priredila osnivačka skupština neprofitne organizacije – Bila Hrvatska.

Na skupštini je glasalo 18 osoba. Jednoglasno je usvojen statut i predstavnici u tijelima Udruge, a donesena je u odluka o djelovanju u 14 sekcija. Također je dogovoren rad Hrvatskog kulturno informativnog centra u sklopu Muzeja Idea.

[pullquote align=”left”]Naglasak je bio na potrebi osnivanja centra koji će građanima pružati informacije o našoj zemlji, jer diplomatska i konzularna predstavništva RH ne postoje u zapadnoj Ukrajini, kazuje Marin Lerga, koji je na prvoj sjednici udruge izabran za predsjednika[/pullquote]- Naglasak je bio na potrebi osnivanja centra koji će građanima pružati informacije o našoj zemlji, jer diplomatska i konzularna predstavništva RH ne postoje u zapadnoj Ukrajini, kazuje Marin Lerga, koji je na prvoj sjednici udruge izabran za predsjednika.

Potpredsjednici su Olga Trachuk i Sergiy Petlyuk, Nadzorni odbor čine Ljudmila Vasylyeva, Jevgenij Pascenko i Oles Dzindra. Počasni predsjednik je akademik Stepan Pavlyuk, tajnica -Kristina Bezpalkiv, blagajnik -Oleh Pankiv.

U odnosima s javnošću zaduženi su: Ukrajina- Olga Trachuk i Kristina Bezpalkiv, Hrvatska- Boris Zubčić, Aleksandar Bonačić i Ana Marušić.

 

Imenovani su i voditelji Sekcija:

Slikarstvo – Sergiy Savchenko
Sakralna umjetnost – Volodimir Oleschuk
Fotografija – Aleksandar Bonacic
Skulptura – Taras Benyah
Suvremena umjetnost – Sergiy Petlyuk
Dizajn – Marin Lerga
Grafika – Mislav Hollos
Kazalište – Oleksiy Khoroshko
Glazba – Uliana Horbacevska
Povijest i arheologija – Mihailo Filipchuk
Etnologija – Jevgenij Pascenko
Lingvistika – Ljudmila Vasylyeva
Umjetnicko staklarstvo – Oles Dzindra i
Turizam – Maryana Hrabar.

 

Bila Hrvatska

Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo dodirnih točaka, i povijesnih i aktualnih, i jezičnih i prijateljskih, da se ne priča o onima snažnim kulturološkim kada nam, i jednima i drugima, privredna suradnja, i gospodarstvo općenito, posljednjih godina naročito, nisu na žalost baš za pohvalu i neka jača strana.

Hrvati su od 2. do 12. stoljeća živjeli na području zapadne Ukrajine, a tijekom migracija su se nastanili i na našoj obali. Znanstvenici s Instituta za arheologiju Sveučilišta u Lavovu “Ivan Franko“ navode da je u tom razdoblju bilo oko 512 gradova i naselja Bilih Hrvata, te su činili državu “Bila Hrvatska“. Dosadašnja istraživanja u Lavovu ukazuju da su Hrvati u našoj zemlji i ukrajinski Bijeli Hrvati (“Bili Horvaty“) isti narod, pojasnili su iz udruge novinarima, slažući se da se u našoj zemlji o ovim činjenicama vrlo malo zna.

Bili Hrvati nastanjeni su, upoznavaju nas, oko grada Lavova u Ukrajini, na području koje se proteže do Krakówa u Poljskoj te obuhvaća i rubne dijelove Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske, a trojica je Zadrana prije nekoliko su mjeseci došla na ideju da se povežu ukrajinske Bijela Hrvatska i Dalmacija.

[pullquote align=”right”]Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo dodirnih točaka, i povijesnih i aktualnih, i jezičnih i prijateljskih, da se ne priča o onima snažnim kulturološkim kada nam, i jednima i drugima, privredna suradnja, i gospodarstvo općenito, nisu na žalost neka jača strana[/pullquote]Osnivanje udruge u Lavovu je u programu projekta Bila Hrvatska za 2014. Udruga će djelovati samostalno, ali u bliskoj suradnji s partnerskim organizacijama. Zbog brojnih aktivnosti u Ukrajini, osnivanje organizacije je postalo nepohodno za organiziran rad. Centar će djelovati u sklopu partnerskih organizacija Muzeja Idea, Instituta za etnologiju, Instituta za arheologiju Sveučilista Ivan Franko, dok će u objektu Instituta za etnologiju biti operativni prostor centra.

U sklopu Muzeja Idea bit će smjesten i informativni centar. Usput, zbog udaljenosti službenih diplomatskih predstavništava Udruga će pružat i službene informacije o RH.

Kulturni centar kao i kompletna organizacija bit će usmjereni na promicanje suradnje između Ukrajine i Hrvatske kroz razvoj umjetnosti i kulture, znanosti i na ostalim područjima. Kao jedan od prvih programa Kulturnog centra najavljeno je djelovanje besplatne škole hrvatskog jezika koji ce voditi Ljudmila Vasylyeva s Katedre slavistike Sveučilista „Ivan Franko”, inače prof. hrvatskog jezika.

Djelovanje Udruge je organizirano kroz sekcije, a na startu će se djelovati u 12 sekcija – slikarstvo, sakralna umjetnost, fotografija, video, suvremena umjetnost, skulptura, dizajn, grafika, teatar, glazba, arheologija, etnologija i lingvistika.

Pokrovitelji i partneri projekta su: HORUS- Ukrajinsko-hrvatska suradnja, Muzeji Idei, Grad Zadar, Zadarska županija, Institut za arheologiju sveučilišta „Ivan Franko”, Institut za etnologiju, Katedra Ukrajinistike Filozofskog fakulteta Zagreb i Zračna luka Zadar.

[pullquote align=”left”]Međunarodni projekt koji spada u pozitivan kontekst susreta dvaju bliskih slavenskih naroda, zaslužan je za dragocjenu izložbu fotografija[/pullquote]U sklopu projekta “Bila Hrvatska” ove se godine planira organizirati likovna kolonija na otoku Žirju, Slivnici i Vinjercu, kao i sakralna kolonija u Zadru, koja će oživiti tehniku sakralnog slikarstva. U Lavovu će se održati Dani hrvatske kuhinje, izložba hrvatskih umjetnika u Nacionalnoj galeriji, te Muzeju ideja. Zadrani u Lavov žele dovesti prvi zadarski dugometražni film “Mali div”, saljsku Tovareću mužiku i Kazalište lutaka.

Međunarodni projekt koji spada u pozitivan kontekst susreta dvaju bliskih slavenskih naroda, zaslužan je za dragocjenu izložbu fotografija koja se u siječnju otvorila u Kovačkoj ulici, u galerijskom prostoru udruge ‘ZadArt’.

Posjetiteljima i ljubiteljima lijepoga, makar su prevladavajući tamniji motivi uradaka, ponuđeni su tada na razgledavanje radovi Aleksandra Bonačića i Borisa Zubčića pod naslovom ‘Lavov 2013′, nastali prilikom boravka tandema autora u gradu Lavovu, u Galiciji, zapadnoj Ukrajini, i predstavljaju tek jednu razinu ekspresije samim urbanim tkivom spomenutoga lokaliteta.

Izložba je ‘plod’ internacionalno uspješnog dijela suradnje Ukrajine i Hrvatske koji je započeo u ljeto 2013e i do sada je rezultirao znanstvenim susretima, s više likovnih kolonija, ali i izložbi kao što je bila i ta predstavljena u Varoši pred brojnim okupljenima.

S Ukrajinom nas spaja mnoštvo povijesnih i inih poveznica pa je projekt kod njih, naravno ne u negativnom smislu, ‘eksplodirao kao bomba’. Uključili su se i instituti, i znanstvenici, veze su ojačale pa iako nismo konkretno otkrili ništa novo, suradnja se u nizu segmenata podigla na znatno višu razinu i postala primjer drugim područjima života i rada, zaključio je predshednik Lerga. Uputio je pritom poziv svima koji to mogu da se također uključe u hvale vrijedan projekt, ‘ukoliko nikako drugačije, barem’, kako je kazao, ‘kao turisti ili putem davanja svojih turističkih usluga Ukrajincima’.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...