Niti kiša nije omela sugrađane i naše goste da “ugrabe” svoj “Zadarski pijat”

Turistička zajednica grada Zadra pokazala se dosta organiziranom u ovo preduskršnje jutro sudjelujući u nekoliko zanimljivih događanja na ulicama i trgovima povijesne jezgre grada. Tako je između ostalog u suradnji s nedavno osnovanom Udrugom zadarskih ugostitelja na zadarskom Forumu organizirala i manifestaciju pod nazivom “Uskršnji zadarski pijat”.

Niti prohladno jutro, a ni povremena kišica nisu spriječili naše ugostitelje u pripremi i ponudi svojih specijaliteta na štandovima uzduž Arheološkog muzeja, ali niti naše sugrađane da za simboličnu cijenu pojedu ukusan obrok sastavljen od isključivo morskih plodova. Tako se dijelom Kalelarge i Forumom širio miris rižota od sipe, salate od hobotnice, pečenih liganja i brojnih drugih naših tradicionalnih specijaliteta koji su planuli u rekordnom roku.

Uz naše  sugrađane bilo je zanimljivo vidjeti i čuti komentare velikog broja turista koji su se rado priključili ovoj manifestaciji degustirajući i po nekoliko jela naših ugostitelja. Prema komentarima i izrazima lica bili su vidno zadovoljni ponudom, čak u tolikoj mjeri da su pojedini tražili i porciju više.

Cilj ove akcije bio je upravo obogaćivanje i podizanje turističke i gastro ponude za vrijeme uskršnjih blagdana. Tako je jedini uvjet zadarskim ugostiteljima bio da se na njihovim stolovima nađu morski specijaliteti specifični za našu tradiciju i podneblje koji se sve više prepoznaju van granica RH.

Zadarski pijat, spiza, hrana

Manifestacija je bila humanitarnog karaktera te će sav prihod od prodaje 1.500 porcija jela po simboličnoj cijeni od 10 kuna biti doniran Udruzi slijepih Zadarske županije.

– Ljudi su jako zadovoljni s ovom idejom i ponudom. Spiza je domaća, nude se morski specijaliteti pripremljeni na način da se mogu lagano s nogu pojesti. Tako vidim primjerice gavune, lignje, sipe, hobotnice, salate na više načina, rižota, itd. Ima toga puno, čak nekih stvari koje nisam niti ja probao. Stavili smo simboličnu cijenu kako bi sve prikupljeno donirali Udruzi slijepih Zadarske županije. Cilj organizacije bio je potaknuti određena događanja u gradu, kako za naše domaće ljude tako i goste te im ponuditi naša tradicionalna jela. Unatoč kiši odaziv ljudi je bio dobar. Klapa nam je pjevala a capella, a kad klapa pjeva i kada se jedu ovi naši morski specijaliteti, niti gore stvari od kiše ne bi spriječile naše ljude da sudjeluju u ovom događanju, istaknuo je Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja.

Na navedenom događaju sudjelovalo je četrnaest zadarskih restorana: restoran Kaštel (Hotel Bastion), Gourmet Kalelarga (Art Hotel Kalelarga), hotel Mediteran, hotel & restoran Niko, Zračna luka, Kornat, Pašta & Stvašta, Pijat, Malo misto, Tinel, konoba Skoblar, Pet bunara, Delfin te Bruschetta.

Svojim nastupom program su obogatili muška klapa Munita te ženska klapa Kapric.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...