Ivo Josipović: “Predsjednica je vrhovni zapovjednik OSRH”

Zakonima se razrađuju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete, kaže pravnik.

I bivši predsjednik i pravnik Ivo Josipović uključio se u raspravu o tome tko zapravo upravlja Oružanim snagama Republike Hrvatske.

– Ustav je tu prilično jasan. Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. I Zakonima se razrađuju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete – kazao je Josipović, javlja HRT.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neki dan je izjavila kako u Zagrebu neće biti vojnog mimohoda za proslavu 20. obljetnice VRO Oluje bez njezine zapovjedi jer je prema Ustavu ona vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. Na to je odgovorio ministar obrane Ante Kotromanović koji se poziva na Zakon o obrani prema kojem u miru oružanim snagama upravlja Vlada.

Jedna u nizu nesuglasica između predsjednice i premijera je i proslava Oluje i Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja 5. kolovoza. Predsjednica se zalaže za veliku proslavu u Kninu, dok premijer želi vojni mimohod u Zagrebu.

Zbog toga je osnovan i poseban Državni odbor u kojem sjedi 12 članova koji će odlučiti o tome gdje će svečanost biti i koliko će biti raskošna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...