Virusne bradavice “vrebaju” po teretanama i vrtićima

Bradavice ili veruke su promjene na koži koje nastaju zbog djelovanja humanog papiloma virusa (HPV) u epidermisu kože.

One najčešće nastaju kao posljedica izravnoga kontakta, ali mogu nastati i zbog kontakta sa zaraženim predmetima, primjerice hodanjem bez cipela po podovima teretana, sauna i bazena – kaže dermatovenerologinja Maja Ceković iz Poliklinike Dermangio.
Dvije vrste virusnih bradavica izazivaju dvije vrste virusa. Veruke izaziva HPV infekcija, a moluske uzrokuje virus Molluscum contagiosum (MCV).

Same po sebi bradavice nisu opasne i ne izazivaju ozbiljnije zdravstvene problemeiako one na stopalima mogu biti bolne zbog pritiska na živac – kaže Ceković.

Bradavice se mogu prenijeti i s jednog na drugo mjesto na koži iste osobe, a njihov prijenos olakšava se ako je koža na mjestima suha, popucala ili upaljena.

Bradavice se najčešće pojavljuju na gornjim dijelovima šaka i na prstima. Izgledaju kao polukuglaste promjene u boji kože, koje su u početku glatke, a kasnije postaju hrapave. Bradavice na stopalima očituju se kao zadebljanja različite veličine, a mogu biti mnogobrojne i sitne, čineći mozaik – kaže Ceković.

Bradavice se najčešće pojavljuju u djetinjstvu.

Ravne bradavice očituju se kao male izbočine ravne površine boje kože promjera od 1 do 4 mm. Smještene su najčešće na licu i šakama. Končaste bradavice su najčešće smještene oko očiju, usta ili nosa. Tanke su, dugačke, u početku boje kože, a kasnije postaju smeđe – pojašnjava Ceković. Postoji više učinkovitih metoda kojima se bradavice uspješno uklanjaju.

– Često se koristi krioterapija kao tehnika zaleđivanje tekućim dušikom. Ova terapija je učinkovita, ali je ponekad treba ponoviti. Drugi način je elektrokoagulacija i ekskohleacija, koje mogu ostaviti ožiljke. Mogu se koristiti i flasteri s 40 posto salicilne kiseline te 10 posto salicilne kiseline i mliječne kiseline u kolodiju. Ravne bradavice kod mladih mogu se liječiti vitaminom A u kremi, otopini ili gelu, koji izazivaju ljuštenje kože, a u novije vrijeme za uklanjanje bradavica često se koristi laser – kaže Ceković.

No nažalost, bradavice su zarazna bolest kože i nakon liječenja mogu se ponovno pojaviti, piše 24.sata. .

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...