Virus se prenosi i zrakom, posebno su rizični restorani, fitness dvorane i zborovi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila nove smjernice o koronavirusu koje priznaju neka izvješća o prijenosu virusa aerosolom, ali nije zasad željela dati konačnu potvrdu da se virus prenosi zrakom.

U najnovijim smjernicama o prijenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prijenos virusa aerosolom, primjerice tijekom zbornog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness.

Time je odgovorio na otvoreno pismo 239 međunarodnih znanstvenika koji su pozvali WHO i međunarodnu medicinsku zajednicu da “priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom”.

WHO je rekao da se novi koronavirus koji izaziva bolest covid-19 širi izravnim ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili u bliskom kontaktu s inficiranim ljudima koji virus šire slinom, respiratornim izlučevinama ili kapljicama kada zaražena osoba kašlje, kiše, govori ili pjeva.

“To je korak u pravom smjeru, iako malen”, jer postaje jasno da se pandemija snažno širi i “najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prijenos”, rekao je Jose Jimenez, kemičar na Sveučilištu Colorado, jedan od potpisnika pisma objavljenog u ponedjeljak u časopisu Clinical Infectious Diseases iz Oxforda.

Nije jasno kako se često koronavirus širi zrakom, za razliku od najčešćeg kapljičnog širenja kašljanjem i kihanjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...