Vučetić: “Papa je šokirao bezumnike u Hrvatskoj, homoseksualci imaju pravo na sreću i javno prihvaćanje”

Homoseksualci imaju pravo na obitelj te bi trebali biti zaštićeni građanskim zakonima, najnoviji je, dosad najliberalniji stav pape Franje po tom, za Crkvu vrlo osjetljivom pitanju.

Marko Vučetić, zadarski sveučilišni profesor, svjestan je da ova izjava uzrujala mnoge u hrvatskom društvu.

Posljednja izjava pape Franje uzrujala je mnoge, u nacionalističkom i stranačko-religijskom smislu, pravovjerne bezumnike u Hrvatskoj. Ta izjava je uistinu trebala proći potpuno nezapaženo, jer se njome ne definiraju i ne mijenjaju odnosi u Katoličkoj crkvi, nego se samo upućuje priznanje da je sekularna država odvojena od svih religijskih zajednica, pa tako i Katoličke crkve, i da takva država homoseksualne obitelji i homoseksualne bračne veze – nazivali se oni životno partnerstvo ili homoseksualna unija, manje je u bitno u ovom slučaju – treba priznati jer su homoseksualci ljudi koji imaju pravo na sreću i javno prihvaćanje njihovog životnog izbora koji, s razine sekularnih vrijednosti, ne predstavlja nikakav skandal te se ni po čemu ne razlikuje od heteroseksualnih životnih zajednica.

Vučetić kazuje kako Papa ovom izjavom, suprotno vjerovanju većine, nije promijenio odnos Katoličke crkve prema homoseksualcima.

Papa Franjo ovom izjavom, dakle, nije promijenio odnos Katoličke crkve prema homoseksualcima u samoj Katoličkoj crkvi, ali je pozvao sekularne države da ne diskriminiraju homoseksualne životne zajednice zbog nekih religijskih razloga, jer ti razlozi ničim ne obvezuju sekularne države i potpuno su pogrešni. Papa Franjo, dakle, uopće nije olakšao položaj homoseksualaca unutar Katoličke crkve, ali je umnogome otežao položaj mnogim tzv. vjernicima, podjednako se odnosi na laike i klerike, u Katoličkoj crkvi koji koriste religijski fundamentalizam kako bi u formi svetosti i moralnosti mogli sadistički djelovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...