Nadbiskup Puljić u Škabrnji: “Ništa nije moglo zaustaviti hrvatsku težnju za slobodom.”

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je, na misi za domovinu, kako hrvatsku težnju za slobodom ništa nije moglo zaustaviti, čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje. A ta čežnja za slobodom nakon pada Berlinskoga zida (…) još je viša rasla u srcima ovoga puka. Čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje nisu je mogli zaustaviti, rekao je nadbiskup u homiliji u župnoj crkvi u Škabrnji u kojoj se prisjetio tragedije tog mjesta, ali i tragedije Vukovara.

– Bio je to tužan dan stradanja kada je vojska JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo, Vukovar i Škabrnju, rekao je podsjećajući na 18. studenoga 1991. Naglasio je kako je hrvatski narod ratne srahote, stradanja i razaranja, preživio, čekajući slobodu.

– Gospinim zagovorom preživjeli smo sve ratne strahote i osvojili slobodu. Toga se, eto, danas sjećamo s pijetetom i zahvalnošću, rekao je Puljić.  – No, Vukovar nije izdržao. Izdržala je, međutim, Hrvatska zahvaljujući nadljudskim naporima njezinih branitelja i građana na čelu s predsjednikom Tuđmanom koji je u tim teškim danima znao pregovarati, zapovijedati i vojsku stvarati, izjavio je.

Podsjetio je da je u vojnim akcijama „Bljesak i Oluja“ oslobođen najveći dio okupirane domovine, da su Vukovar i Škabrnja postali simboli stradanja i bolni podsjetnik na sve žrtve pale za slobodu i samostalnost Hrvatske. Zapitao se i što nam je činiti pred činjenicom tolikih uništenih obitelji i pred nestankom dragih prijatelja s njihovim ugašenim snovima, prenosi Index.

– Suočeni s teškom pat­njom suosjećamo i trpimo s rodbinom i prijateljima. Potiho i bratski s vjerom i molitvom sjećamo se dragih pokojnika, kazao je i poručio kako su samo snažna vjera, jaka ljubav i nesalomiva nada kadra  sve pobijediti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...