Vučetić: “Daliću, Lovrene: ustaštvo je direktna negacija hrvatstva”, osvrnuo se i na puštanje ustaških pjesama u zadarskom kafiću

Reprezentativci Dejan Lovren i Marcelo Brozović u jednom zagrebačkom kafiću uz povike za dom spremni zapjevali su Čavoglave i Kninsku kraljicu od Marka Perkovića Thompsona. Thompsonovo ime se zazivalo se za doček Vatrenih na glavnom zagrebačkom trgu. 2018. godine nakon SP-a u Rusiji, Thompson je na poziv Luke Modrića, Zlatka Dalića i ostalih došao u autobus nogometaše pratio do pozornice.

Na ovu situaciju osvrnuo se Marko Vučetić, filozof, teolog i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra.

“Rasprave o tome koje pjesme vole nogometaši, potpuno su nelegitimne, one bi bile legitimne samo onda ako su nogometaši igrali i predstavljali sebe, a ne Hrvatsku. Budući da su nogometaši neprestano isticali vlastito domoljublje, nema razloga da im ne povjerujem, oni su, dakle, baš kao pravi zaljubljenici u domovinu, igrali za Hrvatsku zbog Hrvatske.

Nogomet je tu bio sporedan, ali najvažnije sporedan, jer je Hrvatska bila, kako je to rekao njezin mitski utemeljitelj, ”iznad svega i iznad svih”. Takva država ne može pjesmama gubitnika slaviti pobjednike, pogotovo domoljubne pobjednike, a Thompsonove pjesme su gubitničke, one ne opisuju sadašnju državu, niti njezinu povijest, nego zastrašuju s time kakva je ova država mogla biti da su, kojim slučajem, pobijedili povijesni gubitnici”, smatra Vučetić, prenosi Autograf.

Dotaknuo se i kafića na Poluotoku gdje su se za vrijeme nogometne utakmice između Hrvatske i Argentine puštale ustaške pjesme.

“Namjerno ne želim navoditi ime kafića, a ni njegovog vlasnika, jer sam svjestan toga da bi to u okolnostima patologiziranog poimanja domoljublja kod mnogih inficiranih gubitničkim pogledom na hrvatstvo, djelovalo kao promoviranje ovog ne-mjesta, ne-domoljublja i ne-hrvatstva.

Riječ je o tome da su se za vrijeme utakmice između Hrvatske i Argentine u tom ne-kafiću puštale ustaške pjesme. Ustaštvo je direktna negacija hrvatstva, to je toliko očito, da to kaže i mitski utemeljitelj suvremene hrvatske države – Franjo Tuđman.

Hrvatska država, baš kao i hrvatstvo, ima svoju povijest, ono nije nastalo kozmogonijskim procesima odvajanja ”neba od zemlje”. Ne, sadašnja hrvatska država ima svoj razvojni, povijesni put. Ustaštvo ne predstavlja dionicu na tom putu, štoviše, hrvatska država se borila protiv ustaštva”, mišljenja je Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...