U Zadarskoj županiji tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana 32 tisuće noćenja turista! Rekorder je Zagreb!

Gotovo 600 tisuća noćenja u Hrvatskoj je tijekom proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana ostvarilo 214 tisuća turista, kojih je bilo 28 posto više nego za iste blagdane u godini prije, dok je noćenja bilo 19 posto više, izvijestila je danas Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Najviše noćenja za blagdane je ostvareno u Istri – 133 tisuće, na Kvarneru 123 tisuće te u Zagrebu 97 tisuća, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s oko 60 tisuća noćenja, Dubrovačko-neretvanska s više od 40 tisuća, Zadarska s oko 32 tisuće i Šibensko-kninska s nešto više od 17 tisuća noćenja.

Na kontinentu je pak najviše noćenja za protekle blagdane bilo u Krapinsko-zagorskoj županiji, više od 19 tisuća, a zatim u Međimurskoj oko 12 tisuća te u Karlovačkoj županiji oko 10 tisuća.

Od ostalih pokazatelja blagdanskog turističkog prometa, iz HTZ-a napominju da je Zagreb među svim odredištima upisao najviše ili spomenutih 97 tisuća noćenja, a slijedi Opatija s više od 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja.

Blizu tome je i Dubrovnik s gotovo 35 tisuća noćenja, a zatim Rovinj s više od 31 tisuću, Poreč s gotovo 28 tisuća te Zadar s više od 24 tisuće noćenja.

Iz podataka proizlazi da je u Zagrebu upisano više noćenja nego u Splitu, Dubrovniku i Zadru zajedno. U ova tri grada je ukupno upisano 95 tisuća noćenja.

Među turistima i svim nacijama, najviše su noćenja za blagdane ostvarili domaći, više od 190 tisuća, dok su među strancima najviše noćili Austrijanci, zatim Slovenci, Nijemci i Talijani.

Naglasivši da je Hrvatska u 2023. ušla s boljim rezultatima nego početkom 2019., ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac iznosi i da se trenutno ostvaruje 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu zemlje.

“To je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema zadnjem istraživanju Europske putničke komisije (ETC) jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati”, poručuje ministrica.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...