Srb pod opsadom policije; napali Kolindu zbog Tita, Mesića prekinuli Thompsonovom pjesmom

U Donjem Srbu traje okupljanje sudionika antifašističkog skupa u organizaciji SABA I SNV-a  kojim se obilježava 75. obljetnica ustanka naroda Like , koji treba početi u podne u podnožju velikog partizanskog spomenika gdje je, na današnji dan prije 75 godina, nakon više tjedana ustaške represije, stanovništvo ličkog kraja podiglo ustanak.

Međutim, prosvjedni skup organizira i Autohtona HSP kojeg vodi potpredsjednik A HSP-a Vladimir Kinđerski, a koji je Hini uoči skupa rekao da će to biti “mirno okupljanje, samo da bi se ukazalo na činjenicu da je SNV-ov skup eklatantni povijesni falsifikat”.

Prema informaciji glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana pripreme i osiguranje oba skupa odvijaju se prema planu, nije došlo do uhićenja niti jedne osobe te je zanijekao da su igdje na području PU zadarske prosvjednici blokirali cestu.

Naime, proširila se vijest da policija nije propustila jedan autobus prosvjednika za skup A-HSP zbog toga što imaju majice sa neprihvatljivim obilježjima te da su oni izašli iz autobusa i zaustavili promet.

Razvoj događaja:

13:20 Pupovac je poručio: Oni kojima je današnji dan kontroverzan neka pročitaju tekst Goldsteina. Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život.

13:05 Nikola Budija u govoru je napao Kolindu jer je izbacila bistu Tita s Pantovčaka. “Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac”, rekao je.

13:00 Uz partizanski spomenik u Donjem Srbu gdje je u podne počeo program proslave Dana ustanka naroda Like, u organizaciji SNV-a i SABA-a, žene s hrvatskim barjacima, njih 15, za vrijeme govora bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pjevale su domoljubne pjesme i tako ometale govornika.

Prosvjednice su se potom same udaljile sa skupa, bez prisile policije.

Saša Milošević je u ime SNV-a odmah reagirao rekavši da policija nije osigurala na vrijeme prijavljeno javno okupljanje.

12:50 Prosvjednici su prekinuli Mesićev govor pjesmom “Lijepa li si”.

12:30 Položeni su vijenci. Predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava, Dražen Keleminec, nakon pregovora s policijom i pružanja pasivnog otpora, odlučio je ući u autobus za Borićevac gdje će prisustvovati služenju svete mise za žrtve.

12:15 Počelo je obilježavanje Dana ustanka, a stigao je i Stjepan Mesić. Željko Glasnović izvrijeđao je Zorana Pusića za vrijeme davanja izjave, nazvavši ga moralnom nakazom.

11:55 Policija je propustila kolonu prosvjednika koji kreću prema Srbu u tri autobusa i nekoliko desetaka osobnih automobila. Druga skupina prosvjednika je u Srbu. javlja N1.

11:50 Nakon što su prosvjednici blokirali magistralu jer ih policija nije pustila u Srb, prosvjednici su ipak propušteni. Među prosvjednicima je i Keleminec, koji ima zabranu ulaska u Srb. Policija ga ne pušta da prođe, zbog čega je sjeo na cestu i pruža otpor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...