Iskreni Charlie

Popodnevni je sat, negdje oko 17. To vam je ona ura kad stvarno ne znate ni di ni kud. Gledam tu televiziju, te emisije. Ne znam baš koliko mi „Osmi kat“ može pomoći da shvatim ljudsku sudbinu. Ne znam niti zašto plješćem svaki put kad Oprah pozdravlja svoje gledatelje i zašto nakon dokumentarca kad piše odabrao Đelo Hadžiselimović, kažem: pa tko drugi? Iskreno, ne znam. Moram priznati da mi je onaj Charlie iz serije „Dva i pol muškarca“ strašno simpatičan čovjek. Valjda kad priznaš samom sebi kakav si i kad se ponašaš u skladu svojih mogućnosti, bez obzira na ironiju života, djetinjstva, ljubavi i svega što ide sa životom, ipak ga živiš sretno ili bar na svoj način.

Probajte ne gledati TV, nakon nekog vremena uhvatit će te se kako gledate reklame i kako su vam strašno zanimljive. Ja sam od onih koji padaju na sve jedan reklamirani proizvod! A-ha! Nova maskara za trepavice! Ova je još bolja! Sto puta veći volumen! Wow! Moram to probati! Očito je kako ova koju sam prije imala ne radi toliki volumen kao nova! Stvar je u tome da mi trepavice remete skladno počešljane i počupane obrve kad bacim „seksi pogled ispod obrva“! Kad smo kod smiješnog seksipila. Odlična mi je ona  zdravo seljačka plavuša iz hrvatske sapunice. Ima nos za „bizmis“! Danas je došlo takvo vrijeme kada mlade djevojke jedini „bizmis“ smatraju bogatu udaju.  S jedne strane to mi je sasvim ok. Ali treba znati pozlatiti..znate…nju.. To je isto posao. A ljubav? Ljubav je već drugi par postola. I to treba znati.

Jeste li možda čitali knjigu B. Šimleše  – Ljubavologija? Autor niže divne rečenice filozofirajući o realnim okolnostima kada se nađete prvo u ljubavi sa sobom, zatim s  drugima, partnerom, ljubavi prema djeci… Ima autor pravo u svakoj svojoj rečenici. Ruku na srce, čitajući knjigu, nad glavom vam visi samo jedan veliki  – UPS! Nakon pedeset stranica zapnem za rečenicu: „..želite li biti u ljubavnoj vezi, onda je APSOLUTNA ISKRENOST jedini mogući način“. Ja sam apsolutna neiskrena kad je u pitanju glagol: potrošiti. Došla sam do filozofiranja o ljubavi u braku i kad je najbolje vrijeme za djecu. Tu je moja ljubavologija završila.

U doba kada smo isključivo potrošačko društvo, raste ljubav prema novcu, ljubav za dobar „bizmis“, ljubav za što boljim društvenim statusom. Ljudi se zaljubljuju u materijalno. Zar je stvarno došlo do tog da ženu najviše veseli  divan par novih cipela? Da žene pozlaćuju krive stvari? Moramo baš svi htjeti i imati najnoviji iPhone? Ili bilo koji drugi uređaj koji je zadnji krik tehno budućnosti jer ima masu novih aplikacija bez kojih se i prije moglo. Ili nije?

Ne znam koga prije kriviti za tu ljudsku pohlepu! Taj Charlie iz te serije ima lijepo uređenu kuću na plaži, ta plavuša na teret države i ovog „napaćenog naroda“ isto živi u nekoj kučerini s bazenom, ta Danijela se utaborila na osmom katu i još malo pa ću i njoj početi pljeskati. Oprah se trudi pokazati život bogatih u smislu da je kao i svačiji. Tko tu koga vara? Prvo ja sebe jer znam da ova maskara s reklame ne valja jer će sljedeća biti još bolja.  Čitam o ljubavi umjesto da uživam u njoj. Razmišljam o novim „gazilicama po ovom suludom svijetu“ ali odustajem jer nisam pozlatila ništa!

Pozlatiti treba samo ovo još malo zdravog razuma što nam je ostalo. Jednom je jedna pametna glava rekla kako je slobodan i nezavisan samo onaj koji misli. Ja trenutno ne prestajem misliti na Charliea, on jedini živi iskreno. On je u skladnoj ljubavnoj vezi sa samim sobom jer je apsolutno iskren prema sebi.

Idem mu zapljeskati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...