Rusi upozorili Amerikance: Ukrajina mora prekinuti vojnu operaciju na jugostoku zemlje!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ukrajina mora prekinuti vojnu operaciju na jugoistoku zemlje i to je jedan od načina da se ublaži kriza, rekao je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov američkome kolegi Johnu Kerryju, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. U telefonskom razgovoru s Kerryjem Lavrov je pozvao Sjedinjene Države da se posluže svojim utjecajem kako bi osigurale puštanje vođa “prosvjednoga pokreta”, kako Rusija naziva proruske separatiste na jugoistoku Ukrajine, prenosi Reuters.

Špijuni promatrači OESS-a

Ministarstvo je objavilo da je Kerry s Lavrovom razgovarao o načinima rješavanja problema zatočenih vojnih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Rusija tvrdi da “javne strukture” koje nadziru dijelove jugoistočne Ukrajine nisu bile točno informirane o planu OESS-ovih promatrača da idu onamo.

Naoružani separatisti u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku oteli su u petak autobus s međunarodnim promatračima OESS-a. Separatisti tvrde da su promatrači OESS-a špijuni, a Ukrajina optužuje separatiste da se njima služe kao živim štitom.

OESS je u subotu odlučio poslati nove promatrače koji će tražiti oslobađanje zatočenih u Slavjansku. Zatočeni su iz Njemačke, Švedske, Danke, Poljske i Češke.

Rusi nude pomoć

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u subotu kako mu je ruski ministar Lavrov u telefonskome razgovoru ponudio pomoć.

Međutim, vođa separatista rekao je kako ruske vlasti nisu s njime razgovarale o oslobađanju OESS-ovih promatrača. Po njegovim riječima, jedan od otetih OESS-ovaca ima šećernu bolest, ali stanje mu nije teško i lijekovi su mu dostupni.

Rusko ministarstvo vanjskih kaže objavilo je da surađuje u rješavanju krize, ali okrivljuje slulžbeni Kijev što se nije pobrinuo za sigurnost OESS-ove misije “u područjima u kojima vlasti ne nadziru stanje i u kojoj traje vojna operacija protiv vlastitih građana”.

Oslobađanje OESS-ovih promatrača zatražile su u subotu i Francuska, Poljska i Češka, prenosi agencija AFP. .

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar